Схоже на нас: британці  закуповують сіль, цукор і макарони…

Схоже на нас: британці закуповують сіль, цукор і макарони…

Аналітика
Укрінформ
Прем’єр-міністр Тереза Мей програла «Брекзит» із небаченим антирекордом, але здаватися не збирається

15 січня пізно ввечері парламент Великої Британії голосував щодо угоди з ЄС про Brexit, якої було досягнуто прем'єр-міністром країни Терезою Мей з Брюсселем у листопаді 2018 року. Офіційною датою виходу Великої Британії з ЄС мало б стати 29 березня. Утім, 432 депутати проголосували проти урядової програми виходу.Ця фантастична цифра - результат  ситуативного союзу противників «м’якого» Брекзиту і взагалі Брекзиту як такого.

Напередодні

Тереза Мей попередила парламентаріїв, що їхня відмова підтримати у вівторок її проект угоди щодо Brexit стане "катастрофічним і неприпустимим" порушенням довіри британців до демократії, повідомила The Guardian.

Глава уряду попередила, що Велика Британія ризикує вийти з ЄС без угоди або ж, якщо депутати «не бажають» зіткнутися з невизначеністю, може взагалі не виходити зі євроспільноти.

За словами Мей, британський народ проголосував за Brexit, навіть не на референдумі 2016-го,  а потім, на загальних виборах 2017 року, коли 80% виборців проголосували за політиків, які стояли на тому, щоб поважати результат волевиявлення народу. Дарма що референдум сам по собі був «половинний», з незначною перевагою тих, хто не хотів залишатися в ЄС, та ще й під впливом Росії, її грошей та інтернет-ботів.

При цьому 9 січня Палата громад парламенту 303 голосами проти 296 схвалила поправку до законопроекту, що обмежує повноваження уряду в податковій сфері у разі виходу країни з ЄС без угоди. Поправка не дозволить міністерству фінансів без схвалення депутатів змінити розмір податків, щоб зробити можливим Brexit без угоди. Це було черговою поразкою для уряду прем'єр-міністра Мей і засвідчило, що більшість у Палаті громад налаштована проти Brexit без угоди.

Водночас прихильники «жорсткого» Брекзиту незадоволені 500-сторінковим планом виходу Британії з Євросоюзу. Спірними виявилися питання взаємної торгівлі, міграції, а також кордону між Північною Ірландією, що входить до Сполученого Королівства, та Республікою Ірландія - окремою країною, яка залишається в ЄС. «М’яка» угода передбачає, що Великобританія поки не буде залишати європейський митний союз і в торгівлі буде дотримуватися правил, встановлених Брюсселем. Прихильники Брекзиту нарікають, що тоді статус Британії навіть погіршиться – вона фактично залишиться в юридичному полі, втративши можливість впливати на нього.

І ось цей день настав

Як зауважує BBC, редакційні коментарі провідних британських газет були "більше схожі не на прогнози, а на некрологи".

Times попереджав, що, відкидаючи план Мей, Британія опиниться в непередбачуваному положенні і повинна готуватися до тривалого хаосу.

Guardian писала, що "Брекзит" дав британському політичному класу один важливий урок: не можна вплутуватися в бій, який з високою ймовірністю буде програний.

12:50 (за місцевим часом). Останній день дебатів у парламенті щодо "Брекзиту" відкрив депутат від Консервативної партії Джеффрі Кокс, генеральний атторней Англії і Уельсу (тобто представник Її Величності).

У парламенті перебуває депутатка Тюліп Сиддік, яка відклала пологи для того, щоб проголосувати. Їй збиралися зробити кесарів розтин у вівторок, але лікарі погодилися перенести операцію на четвер. Сиддік, яка виступає проти "Брекзиту", говорить, що має намір голосувати особисто заради майбутнього свого ще не народженого сина.

Тюліп Сиддік
Тюліп Сиддік

15:30 Стало відомо, що голосування затягнеться: спікер Палати громад Джон Беркоу дозволив спочатку винести на суд депутатів 4 поправки - всі "антиурядові". Перша, авторства лейбористів, забороняє вихід з ЄС без угоди. Друга, внесена шотландською і валлійською партіями, наказує відкликати заяву про вихід з ЄС. Третя, авторства прихильника "Брекзиту" сера Едварда Лі, забороняє застосовувати "страхувальний варіант" (backstop) щодо ірландського кордону після 2021 року. Нарешті, четверта, теж внесена брекзитерами, просто декларує, що Британія має право в односторонньому порядку відмовитися від "backstop". Врешті три з них так і не винесли на голосування, а четверту надвечір провалили з 600 (!) голосами проти.

О 18-й депутат-консерватор Джеффрі Кокс, головний радник уряду з правових питань попередив, що в разі провалу голосування уряд не стане серйозно змінювати свій "план Б". "Ця угода про вихід з ЄС повернеться в парламент практично в тій же формі і з тим же змістом", - сказав Кокс. Та й Євросоюз неодноразово попереджав, що не збирається переглядати угоду, узгоджену з 27 країнами ЄС.

О 21-й завершили свої заключні промови лідери уряду та опозиції. Лідер опозиції Джеремі Корбін нагадав, що саме уряд вважає свою угоду про розставання з ЄС поганою з економічного погляду. "Лейбористи вважають дострокові вибори найкращим виходом для країни", - підсумував він.

Тереза Мей сказала, що треба вибрати "визначеність замість невизначеності" і схвалити її варіант "Брекзиту", щоб виконати волю народу, який проголосував за вихід з ЄС.

І ось 21:40. Підсумок ключового голосування. Депутати «голосують ногами» - у британському парламенті це означає дещо інше, ніж у нас: коли неможливо визначити результати голосування усними заявами з місць, парламентарії мають пройти у кімнату «проти» і кімнату «за», назвавши своє ім’я спеціальним людям, які і ведуть підрахунок. Цього разу в кімнату «проти» пройшли 432 депутати, а в «за» – лише 202.

О 21:53 лідер лейбористів Джеремі Корбін назвав поразку Мей "катастрофічною" і виніс на обговорення вотум недовіри. Якщо уряд програє і його, Мей піде у відставку. Провал справді не має прецедентів - досі історичною вважалася поразка в 1924 році, коли різниця голосів була 166 проти уряду. Мей програла з різницею в 230…

Що буде далі

Нині ніхто напевне не може передбачити, який з можливих подальших варіантів виявиться реалізованим:

  1. вихід без угоди,
  2. нові переговори всередині Британії та з ЄС,
  3. новий референдум,
  4. вотум недовіри прем’єрові,
  5. дострокові парламентські вибори.

Вже сьогодні має відбутися обговорення вотуму недовіри. І прогнози тут суперечливі. Ознакою прийдешньої відставки є медіа-активність потенційних наступників Мей, її однопартійців Бориса Джонсона, Домініка Раабе і Девіда Девіса, які включаться в гонку за пост лідера консервативної партії в разі її відставки.

Нагадаємо, що в 2017 році Мей вже оголошувала дострокові виборів до парламенту. Вона мала намір значно посилити позиції партії в Палаті громад, щоб впевнено вести переговори по Brexit. Однак консерватори виступили на виборах 8 червня набагато гірше, ніж прогнозувалося, втративши 13 мандатів.

Утім, слабкість опозиції дає Мей певну перевагу. Більшість лейбористів зараз виступають за другий референдум. Але лідер партії Джеремі Корбін далі стверджує, що він може отримати набагато кращу угоду в Брюсселі, якщо стане прем'єр-міністром. І водночас побоюється, що питання про вотум недовіри згуртує консерваторів і тоді внутрішні опоненти Мей ситуативно підтримають її в цьому випадку. До того ж саме зараз Мей має можливість домовитися із прихильниками «Брекзиту» серед лейбористів і виграти голосування за вотум довіри.

Так чи інакше, політична та інституційна криза у Великобританії поглибилася з голосуванням у вівторок. Слабкість уряду, опозиції та політичної системи тепер більш очевидні, і ближчі кілька тижнів будуть без перебільшення кризовими.

Чим ближче 29 березня, тим тривожніше бізнесу: загроза нерегульованого розриву з ЄС дедалі реальніша, а він загрожує колапсом в портах і на дорогах. Проблема серйозна: третина продольства в країну завозиться з Європи, а частка свіжих продуктів ще вище - 40%. Бізнес робить додаткові витрати і створює товарні запаси на 40 млрд фунтів. А споживачі закуповуються у запас: у списку пріоритетів три «Ш» (шоколад, шампунь, шампанське), кава, чай, горіхи, крекери, оливкова олія, навіть макарони, цукор і сіль.

Тяжкий емоційний фон

На додаток до величезних політичних і економічних наслідків виходу з ЄС, референдум Brexit і навколишні дебати мають емоційний резонанс, оскільки він заглиблюється в глибокі питання про те, якою має бути Великобританія, пише Deutsche Welle.

Коли Британія голосувала за вихід з ЄС у червні 2016 року, розкрилися масштаби політичної поляризації в суспільстві. Нинішні опитування також показують майже рівний розподіл між виборцями, які хочуть провести другий референдум, і тими, хто віддає перевагу «незалежній» Британії.

«ЄС знущається з нас за наші ж гроші», - твердить прихильник виходу. "Ми знаємо, що закон не була дотриманий і референдум був корумпованим", - відповідає його опонент. «Дві непримиренні ідеї в голові – це дуже боляче», - розповідає мешканець Шропшира, де переважають прихильники Брекзиту, і водночас випускник Оксфорда: усі його однокурсники і друзі радикальні противники виходу з ЄС. "Усі великі партії Великобританії використовували Brexit як політичний футбол. Не було ніякої співпраці між ними, щоб виробити найкращу угоду для всіх», - пояснює поточну ситуацію виборець з Уельсу.

Сам стиль полеміки стає надзвичайним для Британії, все більш агресивним, щось на зразок «Брекзит – наш». Цього місяця ультраправі демонстранти вчиняли словесні образи депутатам. Один з консерваторів сказав про Терезу Мей: "… їй встромили ніж і прокручують. Вона скоро буде мертва". Інший був ладен "принести їй петлю" на зустріч депутатів. Відставний викладач у Лондоні, який голосував за те, щоб залишитися в ЄС, нагадав про вбивство в 2016 році жінки-депутата Хелен «Джо» Кокс негідником, одержимим нацистською ідеологією.

Оскільки прихильників і противників «Брекзиту» в країні приблизно порівну, знана британська витримка і незворушність проходять тяжке випробування. Ймовірні спалахи насильства проти «непатріотів» та іноземців.

Тим часом німецькі та французькі націоналісти вчаться на чужих проблемах

Схоже, криза "Брекзиту" вплинула навіть на націоналістів у Європі. Лідери "Альтернативи для Німеччини" на партійній конференції в Саксонії «на льоту перевзулися» і назвали ідею «Декзиту» утопічною, втім підтвердили намір, не виходячи з ЄС, вимагати ослаблення позицій Брюсселя щодо спільної валюти і спільного законодавства.

Від ідеї «Фрекзиту» відмовилася і Марін Ле Пен у Франції, також закликавши до реформування Євросоюзу, але не його розвалу.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-