Три події світу. Квартет для Ради Європи, новий старт Ле Пен та Лукашенко прийшов до тями

Три події світу. Квартет для Ради Європи, новий старт Ле Пен та Лукашенко прийшов до тями

Укрінформ
У Раді Європи назвали четвірку претендентів на посаду нового генсека. Офіційний Мінськ вирішив повернути американських дипломатів.

Доки у США триває найдовший у історії шатдаун, а демократи та Дональд Трамп не демонструють жодної готовності порозумітися, у Європі відбуваються цікаві процеси. Зокрема, у Раді Європи представили квартет претендентів на посаду нового генерального секретаря, якому доведеться вирішувати непрості завдання. Турбйорн Ягланд провів на цій посаді 10 років, залишає по собі непросту спадщину, зокрема, досвід інтенсивного загравання з Росією.

Андрюс Кубілюс / Фото: http://ru.delfi.lt
Андрюс Кубілюс / Фото: http://ru.delfi.lt

В Україні з квартету претендентів найбільше відомий литовський політик Андрюс Кубілюс, який доволі активно просував новий «план Маршалла» для України. Його, за словами Володимира Ар’єва, буде підтримувати більша частина української делегації. Восени 2018-го представник України при РЄ Дмитро Кулеба заявляв, що наша держава підтримає на посаду генсека Ради Європи жінку, яка представлятиме Центральну або Східну Європу. Така у переліку претендентів є – міністр закордонних справ Хорватії Марія Пейчинович-Бурич, тому Україні доведеться оперативно узгоджувати позицію делегації у ПАРЄ та МЗС.

Марін Ле Пен
Марін Ле Пен / Фото: http://lvci.hautetfort.com

Проте це далеко не єдиний виклик, з яким стикається українська дипломатія. Минулого тижня італійський віце-прем’єр з «Ліги» Маттео Сальвіні побував у Варшаві, де провів перемовини про «польсько-італійську вісь». Консервативні цінності та відраза до мігрантів можуть кинути місток між Апеннінами та Центральною Європою. Офіційна союзниця Сальвіні, Марін Ле Пен, оголосила про початок виборчої кампанії до Європейського Парламенту. Її мета зрозуміла: перемогти партію Макрона, який сьогодні переживає непрості часи. Зазначені тенденції несуть собою реальну загрозу для України.

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Тим часом трохи прийшов до тями Олександр Лукашенко, який публічно запевнив, що розмови про поглинання Білорусі Росією не мають під собою підстав та доручив опрацювати співпрацю з країнами Балтії на рахунок отримання через їх порти нафти. Президент Білорусі, звісно, може випромінювати впевненість та оптимізм, проте дзвінок міністра закордонних справ РБ Володимира Макея до Вашингтону з повідомленням про зняття обмеження на кількість американських дипломатів у Мінську більше нагадує виклик рятувальників. Україні також доцільно демонструвати власну зацікавленість у збереженні суверенітету Білорусі, а не транслювати меседжі російської пропаганди про «капітуляцію Лукашенка».  

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-