У Литві Премію свободи вручили сімом партизанам

У Литві Премію свободи вручили сімом партизанам

Укрінформ
У Сеймі Литви національну Премію свободи у неділю вручили сімом литовським партизанам, які боролися проти радянської влади.

Про це повідомляє прес-служба Сейму Литви.

«Це були звичайні люди, але їхній сильний дух дозволяє бачити їх у надзвичайному світлі. Вони - сміливі, вільні, ті, хто благословляє Литву. І це перемога, яку ви остаточно підтвердили, 13 січня, в день Захисника свободи», - сказала депутат Сейму, голова комісії з питань Премії свободи Радвіле Моркунайте-Мікуленене.

Премія була вручена Йонасу Чепонісу, Йонасу Кадженісу, Юозасу Якавонісу, Броніславасу Юоспайтісу, Вітаутасу Бальсису, Йонасу Абукаускасу, Юозасу Моцюсу - ці люди боролися проти радянської влади в різних регіонах Литви.

Статуетку Премії ветеранам вручив спікер Сейму Віктор Пранцкетіс.

Премія вручається щорічно 13 січня - у День захисників свободи. Цього дня в 1991 році при спробі радянських військових підрозділів взяти штурмом Вільнюську телевежу і будинок республіканського Комітету радіо і ТБ загинули 14 осіб. Більше тисячі людей зазнали поранень.

Читайте також: У Литві на благодійному телеконцерті для України зібрали понад €100 тисяч

Литовські партизани - антикомуністичний рух опору, що діяв на території Литви упродовж 1944-1953 років (найбільш активний період, насправді спротив тривав і далі). Партизани ставили за мету звільнення від радянської окупації та відновлення втраченої литовської державності. За роки боротьби литовські партизани втратили вбитими або пізніше страченими загонами НКВС до 30 тисяч осіб.

Фото: Džoja Gunda Barysaitė

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-