Шатдаун у США: Чому це глухий кут для Трампа

Шатдаун у США: Чому це глухий кут для Трампа

Укрінформ
Трамп поставив усе на одну зі своїх виборчих обіцянок і взяв у заручники звичайних американців

Вулиці переповнені сміттям, закриті національні парки й музеї, й головне – сотні тисяч людей без зарплат. Це лише зовнішній вигляд чергового американського "шатдауну", який уже цієї суботи має шанси подолати історичний рекорд – 21 день. Саме стільки тривала найдовша зупинка уряду в січні 1996 року, за часів президентства Біла Клінтона. Зараз же ситуація виглядає ще гірше: минає третій тиждень, але на компроміс немає й натяку. Ба більше, глава Білого дому Дональд Трамп погрожує продовжити "шатдаун" на місяці, якщо Конгрес не задовольнить його безкомпромісної вимоги виділити понад $5 млрд на нову стіну з Мексикою.

Що означає ця криза для життя американців і внутрішньої політики Америки, і чи вплине вона на зовнішню політику США, в тому числі в питанні України?

ЩО ТАКЕ “ШАТДАУН” І КОЛИ ВІН ВИНИКАЄ

В американському політичному лексиконі слово "шатдаун" стало з'являтися все частіше. Воно означає часткове припинення фінансування урядових установ та відбувається, коли Конгрес не може ухвалити бюджет до визначеного дедлайну. Після цього, за законом, уряд втрачає підстави для отримання грошей – до моменту, поки не буде затверджений бюджет або додаткові законодавчі акти, які дозволяють тимчасове (на кілька тижнів) фінансування. І так по колу.

Майже завжди в цьому процесі основну роль відіграє президент США. Бо, по-перше, він представляє політичну позицію однієї з двох головних партій Конгресу, а, по-друге, ставить остаточний підпис під узгодженим законодавцями бюджетом, тобто має право останнього слова.

Загалом, у США з 1976 року вимушене припинення фінансування уряду траплялося понад 20 разів. Тобто кожний американський президент, крім Джорджа Буша-молодшого, мав такий досвід, й часто – неодноразово.

Нинішній "шатдаун" – двадцять перший і вже третій за період президентства Трампа. Перший і другий сталися в січні й лютому минулого року. Тоді Трамп наполіг на ліквідації програм для мігрантів, чому відчайдушно намагалися протистояти демократи. Але компроміс був знайдений швидко, за один-два дні.

"КОМПРОМІС" У РОЗУМІННІ ТРАМПА

Для адміністрації Дональда Трампа "шатдаун" став справжнім інструментом політичного тиску на опонентів. Попри будь-яку здорову логіку, президент навіть "пишається" цим, про що він так і заявив під час першої зустрічі з лідерами демократів в Овальному кабінеті. Не зрозуміло, чому глава Білого дому обрав саме такий варіант тиску, адже він позбавляє зарплати працівників своєї ж адміністрації.

Втім, в одному з твітів Трамп якось спробував пояснити свою логіку: "Чи розуміють демократи, що більшість людей, яким не платять (через "шатдаун" – ред.), є демократами?" Виходить, президент переконаний, що своїми діями він ускладнює життя простим людям, які підтримують Демократичну партію й хоче після цього, щоб його ініціативи віталися. Звісно, це так не працює, і тому рейтинги Трампа мають негативну тенденцію.

Дональд Трамп / Official White House Photo by Shealah Craighead
Дональд Трамп / Official White House Photo by Shealah Craighead

Лідери Демократичної партії в Конгресі, зі свого боку, обрали більш логічну позицію. Вони кажуть, що готові вести переговори, однак спершу потрібно хоча би тимчасово відновити фінансування уряду й не тримати людей у заручниках. У нижній палаті Конгресу демократична більшість навіть прийняла відповідні законопроекти, щоб дати людям зарплати. Тепер справа за Сенатом, що контролюється республіканцями, які все ще слухають президента Трампа.

Демократи переконані, що глава Білого дому перебільшує небезпеку від нелегальної міграції, заявляючи про "тисячі нападів" з боку нелегалів на мирних американців. Статистика ж каже лише про дуже поодинокі випадки, але також і про те, як мігранти рятували людей і робили інші корисні речі попри свій нелегальний статус. Опоненти Трампа не заперечують, що безпеку кордонів варто посилювати, однак не стіною як у зоопарку, а більш сучасними й технологічними засобами, а також вдосконаленням роботи прикордонних служб. А заяви Трампа про нову стіну – це лише його бажання виконати виборчі обіцянки.

На останніх переговорах у середу, коли лідери Демпартії Чак Шумер (у Сенаті) і Ненсі Пелосі (в Палаті представників) прийшли на переговори в Білий дім, Трамп укотре продемонстрував "твердолобу" позицію.

"Щойно пішов із зустрічі з Чаком і Ненсі, абсолютно марна трата часу. Я запитав, що станеться через 30 днів, якщо я швидко піду назустріч, чи збираєтеся ви схвалити (фінансування – ред.) для безпеки кордонів, що включатиме стіну або сталевий бар'єр? Ненсі сказала – ні. Тоді я сказав – до побачення, більше ніщо не працює!", – зізнався у Твіттері нинішній глава Білого дому.

Іншими словами, "компроміс" Трампа полягає в тому, щоби опоненти беззаперечно прийняли його позицію, а якщо ні – то не може бути й продовження розмови. Який же це тоді компроміс?

Менше з тим, нинішній глава Білого дому не збирається відступати. Він розглядає інший варіант – введення стану надзвичайної ситуації на національному рівні, щоб таки отримати понад п'ять мільярдів на стіну з державного бюджету.

ХТО ПОТЕРПАЄ ВІД “ШАТДАУНУ”

Тим часом, часткове припинення роботи уряду США триває. Передусім, це вразило близько 800 тис. державних службовців по всій країні, які або продовжують працювати без зарплати, або вимушені піти в неоплачувані відпустки. Це стосується більшості бюджетних установ і міністерств США. Виняток становлять лише ті відомства, що пов'язані з життєво важливими сферами. Наприклад, протипожежна служба, митниця, армія, регулювання руху літаків, метеорологія, пенітенціарні установи, а також охорона президента – Секретна служба США.

Інші відомства переходять здебільшого на обмежений режим роботи або взагалі закриваються. В різних ситуаціях від "шатдауну" може постраждати будь-яка сфера діяльності. Від того – й сміття на вулицях (що дуже незвично для США), адже комунальники також здебільшого не працюють.

Припинити свою роботу довелося й багатьом вченим науково-дослідних установ, що фінансуються на федеральному рівні. Тепер результати їхніх експериментів, у тому числі тривалих і високовартісних, опинилися під загрозою. Це стосується й космічного агентства NASA, з яким взаємодіє українська космічна галузь. Це також впливає на роботу програм дослідження океанів, атмосфери Землі й багатьох інших глобальних проектів.

Якщо нинішній "шатдаун" триватиме й далі, ситуація значно погіршиться. Наприклад, наступного місяця будуть вичерпані основні фонди допомоги харчами для бідних громадян США. Це означає припинення підтримки для 38,6 млн американців із низькими доходами, які отримують талони на харчування, мають можливість скористатися дешевими шкільними обідами, програмою допомоги вагітним та новонародженим.

Ще одна цікава деталь. Уряд США має програму допомоги для близько 1,9 млн корінних американців, тобто племен індіанців, а також ескімосів. Наприклад, підтримка лише одного племені Чіппева (Chippewa) у штаті Мічиган коштує приблизно $100 тис. щодня. Через урядовий "шатдаун" це фінансування також не виділяється.

Крім того, в цей період не фінансуються програми сільського господарства, субсидіювання житла для малозабезпечених, допомога для постраждалих від стихійних катастроф та інші напрями.

ВПЛИВ НА ЗОВНІШНЮ ПОЛІТИКУ США

Державний департамент США, який відповідає за реалізацію зовнішньої політики, також є урядовою установою. Однак він здебільшого продовжує працювати. Держсекретар Помпео, наприклад, пару днів тому відбув разом із делегацією у близькосхідне турне з візитами до десятка країн.

Дональд Трамп / Фото: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian
Дональд Трамп / Фото: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Водночас, "шатдаун" завадив самому президенту Трампу взяти участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі, який має розпочатися за півтора тижні. Глава Білого дому вже скасував свій візит, передбачивши вочевидь продовження "боротьби" за стіну з Конгресом.

Зі слів американських держслужбовців, це не перший їхній досвід без оплати роботи. Однак майже завжди зарплата потім компенсувалася, проте не в усіх державних установах.

Чи матиме вплив нинішня ситуація на українське питання? Очевидно, так само, як і на інші питання зовнішньої політики США. Насамперед, треба враховувати, що американські держструктури в цей період починають працювати в дуже обмеженому режимі. В результаті, затверджені програми зарубіжного фінансування заморожуються, а реагування на події за кордоном уповільнюється. До слова, реакція зазвичай оперативного Державного департаменту США на отримання Томосу Україною з'явилася лише 10 січня – на четвертий день після проголошення автокефалії Православної церкви України. Подібна ситуація, напевно, відбувається зараз не тільки у випадку з Україною, але також і з іншими державами та міжнародними організаціями.

Отже, "шатдаун" для США не є чимось надто критичним, однак його наслідки – достатньо відчутні. До того ж, від нього потерпає й економіка Сполучених Штатів. До бюджету не надходять податки від зарплат, населення втрачає купівельну спроможність, виникають затримки з оплатою комунальних платежів і так далі. Негативний ефект від зупинки уряду посилюється від тривалості цього процесу. Так, останніми днями профспілки заявили про підготовку судових позовів проти адміністрації.

Нинішній "шатдаун" має всі шанси стати рекордно довгим у Сполучених Штатах. При цьому американці, в тому числі прихильники Республіканської партії, все більше винять у ньому саме президента, а не демократів, на яких указує Трамп. Він сам себе загнав у глухий кут, поставив все на одну зі своїх виборчих обіцянок і водночас взяв у заручники звичайних американців, що працюють у його ж адміністрації.

На тлі тривалого "російського" розслідування спецпрокурора Мюллера це починає набувати відтінків політичного самознищення. Адже довіра з боку американців, Конгресу й насамперед своїх же однопартійців може дуже скоро коштувати дорожче за вагу золота нинішньому президенту Сполучених Штатів.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Перше фото: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-