У Брюсселі розпочався суд над бойовиком ІДІЛ

У Брюсселі розпочався суд над бойовиком ІДІЛ

Укрінформ
У понеділок, 7 січня, у Брюсселі перед судом постав громадянин Франції алжирського походження Меді Немуш, звинувачений у терористичній атаці на Єврейський музей у Брюсселі в травні 2014 року.

Про це повідомляє європейське видання flandersnews.be.

«В понеділок 7 січня розпочинається суд над Меді Немушем, особою, яку звинувачують у здійсненні атаки на Єврейський музей у Брюсселі 24 травня 2014 року. У тій атаці загинули чотири людини. Меді Немуш зміг втекти з місця події, але за кілька тижнів був затриманий на півдні Франції у місті Марсель. Під час обшуку у його автомобілі знайшли відеокамеру з фіксацією нападу, зброю та прапор терористичної групи, так званої Ісламської держави», - йдеться у повідомленні.

Перед початком процесу голова бельгійського підрозділу з оцінки терористичної загрози OCAD Пал Ван Тіхольт (Paul Van Tigchelt) заявив бельгійському телеканалу VRT, що притягнення злочинця до відповідальності та розкриття терористичної мережі, до якої він був причетний, стала результатом багаторічних спільних зусиль спецслужб Бельгії і Франції.

Правоохоронець наголосив на важливості судового процесу, що розпочався, адже атака на Єврейський музей була першим терористичним заходом із цілої ланки терористичних дій франко-бельгійського угрупування ІД на території Бельгії та Франції. Зокрема, членів цього угруповання підозрюють у причетності до терористичних атак у Брюсселі та у Парижі, а також у бельгійських містах Льеж та Вервірс.

«Атака на Єврейський музей була першою акцією джихадистів, які повернулися з Сирії. До цього Меді Немуш набув радикальних поглядів під час ув’язнення у французькій в’язниці, після виходу з якої вирушив у Сирію, і після повернення звідти скоїв злочин у Бельгії», - зауважив керівник антитерористичного підрозділу.

За його словами, радикалізація людей у тюремному середовищі є серйозною проблемою, адже такі заклади перетворилися на справжні «університети ненависті». Спецслужби роблять все можливе, щоб продовжувати нагляд за людьми після їх виходу з в’язниці, але ніколи не можна говорити, що ризик повернення таких осіб до злочинної діяльності дорівнює нулю. Правоохоронець висловився за створення спеціальних програм реінтеграції, які мають бути адресно спрямовані на протидію радикалізації колишніх ув’язнених.

Читайте також: У Трампа призначили нового спецпосланця США в Глобальній коаліції проти ІДІЛ

Водночас Пал Ван Тіхольт зауважив, що після подій 2014 року та відповідних заходів з боку правоохоронців джихадистам важко залишатися непоміченими у будь-якій європейській країні. «Правоохоронна мережа стає більш жорсткою, а її вічка – дрібнішими внаслідок низки заходів, які здійснюються як у Бельгії, так і на європейському рівні», - зауважив правоохоронець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-