Японія вирішила відновити полювання на китів

Японія вирішила відновити полювання на китів

Укрінформ
Уряд Японії заявив, що країна виходить з Міжнародної китобійної комісії (МКК) і відновить комерційний китобійний промисел в наступному році.

Про це повідомляє агентство AFP.

"Ми вирішили вийти з Міжнародної китобійної комісії, щоб відновити комерційний китобійний промисел в липні наступного року", - заявив журналістам високопосадовець уряду Йошіхіде Суга.

Як зазначається, це оголошення було очікуваним і воно було прийняте після того, як на початку цього року Японія не змогла переконати МКК дозволити їй відновити комерційний китобійний промисел.

"Комерційний китобійний промисел ... буде обмежений територіальними водами Японії і винятковими економічними зонами. Ми не будемо полювати у водах Антарктики або в південній півкулі", - сказав Суга.

Агентство підкреслює, що Японію регулярно критикували за те, що країна ловила сотні китів на рік нібито для "наукових досліджень", незважаючи на те, що підписала мораторій на полювання на тварин.

Суга заявив, що Японія офіційно поінформує МКК про своє рішення до кінця року, що буде означати, що вихід набере чинності 30 червня.

Вихід з комісії означає, що японські китобійні судна зможуть відновити полювання в японських прибережних водах на малого смугача та інших китів, які на даний час охороняються МКК.

При цьому Японія, вийшовши з МКК, не зможе продовжувати вилов китів для так званих наукових досліджень в Антарктиці, які були дозволені в рамках Договору про Антарктику.

Вихід означає, що Японія приєднується до Ісландії і Норвегії, відкрито відкидаючи заборону МКК на комерційне полювання на китів.

Читайте також: Brexit може поставити під загрозу захист британських пінгвінів

Японія століттями полювала на китів, їхнє м'ясо було ключовим джерелом білка в перші роки після Другої світової війни, коли країна бідувала.

Але споживання цього продукту значно скоротилося в останні десятиліття. Велика частина населення говорить, що вони рідко або ніколи не їдять китове м'ясо.

Багато членів консервативної Ліберально-демократичної партії прем'єр-міністра Сіндзо Абе є прихильниками китобійного промислу, і він сам з округу, де полювання на китів залишається популярним.

Групи активістів захисників тварин розкритикували це рішення, а Greenpeace назвав це оголошення "підступним".

"Сьогоднішня декларація не відповідає крокам міжнародної спільноти, не кажучи вже про захист, необхідний для збереження майбутнього наших океанів і цих величних істот", - сказав Сем Аннеслі, виконавчий директор Greenpeace Japan.

Мораторій на комерційне полювання на китів діє з 1986 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-