Канада вимагає від Китаю звільнити своїх незаконно затриманих громадян

Канада вимагає від Китаю звільнити своїх незаконно затриманих громадян

Укрінформ
Канада висловила Китаю стурбованість через невиправдане затримання двох своїх громадян.

Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми глибоко занепокоєні вибірковими затриманнями китайською владою двох канадців цього місяця й закликаємо до їх негайного звільнення”, - сказала Фріланд.

Читайте також: Китай затримав уже третього канадця

Вона наголосила, що Канада завжди дотримується принципу верховенства права у своїх рішеннях.

“Разом із нашими партнерами ми поділяємо переконання, що верховенство права - це не вибір, а основа демократії. Канада не компрометуватиме й не політизуватиме верховенство права та належний процес”, - зазначила Фріланд, натякаючи на справу затриманого у Канаді фінансового директора китайської корпорації Huawei Менг Ванжу.

Читайте також: Головного фінансиста Huawei звільнили під заставу у 10 мільйонів

Фріланд додала, що у провадженні справи Ванжу Канада дотримується усіх узятих на себе міжнародних зобов’язань.

“Канада провадить справедливий, неупереджений та прозорий юридичний процес стосовно Менг Ванжу, фінансового директора Huawei. Канада поважає свої міжнародні юридичні зобов’язання, у тому числі угоду про екстрадицію із США. Верховенство права є основоположним для усіх вільних суспільств; ми захищатимемо й дотримуватимемося цього принципу”, - підсумувала дипломат.

Читайте також: США розпочали нову "холодну війну" проти Китаю - американський професор

Як повідомлялося, на початку грудня колишнього канадського дипломата, а нині співробітника International Crisis Group Майкла Ковріга було затримано в Китайській Народній Республіці.

Пізніше стало відомо про другий арешт громадянина Канади - Майкла Спейвора. Він керує міжнародною неурядовою організацією Paektu Cultural Exchange, яка влаштовує туристичні поїздки в КНДР і проводить у цій країні хокейні матчі. У 2013 році Спейвор познайомився з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином і навіть узяв участь у військовому параді країни в лютому цього року, про що написав у Twitter.

Наразі не зрозуміло, чи ці затримання пов’язані з арештом 1 грудня канадською поліцією після запиту США головного фінансиста китайської компанії Huawei Мен Ванжу. Цей інцидент викликав побоювання репресій у відповідь проти іноземних бізнесменів у Китаї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-