Росія як “посередник” роками підтримує терористичні угруповання у світі — ЗМІ

Росія як “посередник” роками підтримує терористичні угруповання у світі — ЗМІ

Укрінформ
Росія, яка провела переговори з терористичним угрупованням "Талібан" у листопаді, на перший погляд, прагне бути посередником між повстанцями та урядом Афганістану, однак насправді підтримує бойовиків у всьому світі.

Про це йдеться у колонці засновника International Foundation for Better Governance Джеймса Уілсона для Іnternational policy digest.

"Сьогодні ми бачимо, що Росія підтримує Башара Асада в Сирії або Кім Чен Ина в Північній Кореї. З огляду на нещодавній прийом талібів (у Москві - ред.), ми бачимо, що ця російська політика поширюється навіть на налагодження відносин з терористичними організаціями, оскільки "Талібан" вважають терористичною організацією не тільки в Організації Об'єднаних Націй з 2003 року, але й сама Росія, після рішення Верховного Суду від 14 лютого 2014 р.", - йдеться у публікації.

Як зазначає автор, підтримка РФ терористичних організацій не закінчується талібами.

Згідно з доповіддю американських експертів із контртероризму з Soufan Group за 2017 рік, 3417 російських громадян приєдналися до "Ісламської держави". Сам глава РФ Володимир Путін озвучував цифру 9 тисяч росіян.

Читайте також: За час воєнного стану прикордонники не впустили 1350 громадян РФ

"Росія завжди прагнула грати на дестабілізуючих чинниках. Схоже, її поточна мета полягає в тому, щоб знову стати провідним гравцем на Близькому Сході. Коли "Ісламська держава" впаде, Москва повинна зробити нову ставку, судячи з усього, на "Талібан", - йдеться у колонці.

Повідомляється, що Росія почала поповнювати "Талібан" своїми бійцями задовго до зустрічі сторін у Москві в листопаді. Крім того, російська стрілецька зброя та боєприпаси надходять до талібів через Таджикистан, колишню радянську республіку, яка все ще лояльна до Кремля.

""Талібан" може стати кремлівським проектом у Центральній Азії, завдяки якому Москва змогла б не тільки впливати на весь регіон, але й вдатися до тактики шантажу Заходу терористичним фактором - безперервною терористичною загрозою, яка буде розквітати на кістках ІДІЛ", - зазначається у публікації.

Як наголошується, існують навіть думки, що дестабілізація в регіоні призведе до неконтрольованого потоку біженців з Афганістану, і що серед них можуть бути російські терористи, які прагнуть створити осередки в Європі.

Раніше головнокомандувач військами США в Афганістані генерал Джон Ніколсон заявив у інтерв'ю ВВС, що Росія підтримує і озброює бойовиків радикального ісламістського угруповання “Талібан”.

“Активність стала інтенсивнішою за останні 18-24 місяців. Раніше ми не спостерігали такої дестабілізуючої діяльності Росії. За часом це збігається з ростом інтенсивності сирійського конфлікту”, — підкреслив Ніколсон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-