Євросоюз вимагає від Косова скасувати мита на імпорт із Сербії та БіГ

Євросоюз вимагає від Косова скасувати мита на імпорт із Сербії та БіГ

Укрінформ
Європейський Союз вважає одностороннє рішення Косова про введення 100-відсоткових митних тарифів для товарів з Сербії та Боснії і Герцеговини шкідливим для економіки самого Косова та регіональної стабільності, і вимагає їх негайного відкликання.

Відповідна інформація міститься в заяві для преси, яку було оприлюднено за підсумками зустрічі Ради асоціації ЄС і Косова, яка відбулася у Брюсселі.

«Євросоюз глибоко жалкує з приводу одностороннього підвищення урядом (Косова) тарифів на імпорт з Сербії та Боснії і Герцеговини, як і введення нетарифних бар’єрів, та наполягає на їх негайному відкликанні. Введення таких тарифів шкодить економічним інтересам Косова та його народу, зменшує торговельний потік та знижує привабливість Косова як місця для вкладення інвестицій та ведення бізнесу», - йдеться у документі.

Євросоюз нагадав уряду Косова про необхідність імплементації положень Угоди про стабілізацію і асоціацію з ЄС, включаючи зобов’язання в сфері торгівлі та митниці. В заяві наголошується, що будь-які торговельні суперечки мають вирішуватися за участі всіх зацікавлених сторін та в дусі регіональної співпраці та добросусідства.

Читайте також: Сербія хоче скликати надзвичайну сесію Радбезу ООН через Косово

«Європейський Союз підкреслює важливість залучення Косова до діалогу між Приштиною та Белградом, який відбувається за посередництва ЄС, а також прискорення та інтенсифікації роботи над зобов’язуючою угодою з всеохоплюючої нормалізації відносин між Косово і Сербією. Всі домовленості, вже досягнуті в форматі діалогу, мають бути виконані без будь-яких подальших зволікань, зокрема, угода від 2015 року про асоціацію і залучення у суспільство муніципалітетів, де проживає сербська меншість», - йдеться у заяві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-