Американський суд визнав неконституційною систему охорони здоров'я Obamacare

Американський суд визнав неконституційною систему охорони здоров'я Obamacare

Укрінформ
Суд в американському штаті Техас оголосив антиконституційною реформу системи охорони здоров'я в США, запроваджену за президентства Барака Обами (Obamacare).

Рішення було оприлюднене у п'ятницю, 14 грудня, повідомляє DW.

"Реформа була визнана неконституційною, оскільки раніше Конгрес США під час внесення змін до податкового законодавства скасував штрафи за відсутність медичного страхування, які й передбачала система Obamacare. Суд дійшов висновку, що після цих змін закон став недійсним, оскільки це положення було "основоположним елементом" програми", - йдеться у повідомленні.

Президент США Дональд Трамп привітав рішення техаського судді Ріда О'Коннора. "Вау, але не дивно, Obamaсare щойно оголошена неконституційною авторитетним суддею в Техасі. Чудова новина для Америки! Як я завжди і передбачав, Obamacare буде відкинута як антиконституційна катастрофа!" - написав він у Twitter.

Трамп також закликав Конгрес ухвалити "сильний закон", який забезпечить прекрасну медичну допомогу.

У Білому домі заявили, що очікують, що справа буде оскаржена у Верховному суді. "До розгляду апеляції закон залишається в силі", - йдеться в заяві.

Читайте також: Новим главою апарата президентської адміністрації Трампа стане Мік Малвані

Представники Демократичної партії різко розкритикували рішення суду. Зокрема, лідер демократичної меншості в Сенаті США Чак Шумер сказав, що постанова суду в Техасі, очевидно, "ґрунтується на помилковій правової аргументації", і висловив сподівання на те, що вона буде відкинута судом вищої інстанції.

Проти позову республіканців також виступили 17 генеральних прокурорів-демократів, які стверджують, що зміна податкового законодавства не означає, що вся програма Obamacare є неконституційною. "Наша боротьба за порятунок Obamacare ще далеко не закінчена, ми будемо продовжувати боротися з цими зусиллями, спрямованими на те, щоб позбавити американців охорони здоров'я", - заявив генпрокурор Каліфорнії Хав'єр Беккера.

Як відомо, Верховний суд США в 2012 році постановив зберегти Obamacare. П'ять із дев'яти суддів, які тоді проголосували за збереження закону, досі є членами Верховного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-