Шпигунський скандал: суд Австрії залишив за гратами російського полковника

Шпигунський скандал: суд Австрії залишив за гратами російського полковника

Укрінформ
Земельний суд Зальцбурга продовжив до 14 січня арешт відставного полковника австрійської армії, обвинуваченого в шпигунстві на російську військову розвідку.

Відповідне рішення суд прийняв у п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

За словами речника суду Петера Еггера, термін арешту становить 1 місяць, після чого, 14 січня 2019 року, відбудеться чергове засідання щодо продовження утримання обвинуваченого під вартою. Рішення про продовження арешту відразу набуло сили. Обвинувачений та сторона обвинувачення відмовилися оскаржувати прийняте судове рішення.

В свою чергу адвокат обвинуваченого раніше подав скаргу до Верховного суду Австрії, назвавши незаконним арешт 70-річного екс-полковника, рішення про яке було прийнято 30 листопада.

Суд над відставним полковником австрійської армії, обвинуваченим в шпигунстві на Росію, проходить в закритому режимі.

Читайте також: Арештована у США за шпигунство росіянка Бутіна визнала провину - CNN

Як повідомлялося, 9 листопада в Австрії оприлюднили інформацію про виявлення колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак і надалі працював на росіян.

12 листопада земельний суд Зальцбурга відхилив клопотання прокуратури щодо взяття під варту обвинуваченого у шпигунстві полковника, мотивувавши тим, що небезпеки втечі підозрюваного немає. Тим не менше, суд постановив забрати у 70-річного полковника-пенсіонера паспорт та зобов’язав його щодня з’являтися до місцевого поліцейського відділку, а також негайно повідомляти суд про будь-яку зміну свого місця проживання.

Прокуратура Зальцбурга подала апеляцію, в результаті чого 30 листопада обвинувачений був заарештований.

У зв’язку зі шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Крім того, у міністерство був викликаний російський дипломат, а в Міністерство оборони – російський військовий аташе.

Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц засудив російський шпіонаж у Європі, назвавши його неприйнятним. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-