На Форум вільної Росії приїхали українські політологи та захисник Сущенка

На Форум вільної Росії приїхали українські політологи та захисник Сущенка

Фото
Укрінформ
У перший день дводенного Форуму вільної Росії (ФСР), в якому беруть участь російські опозиціонери, активісти, а також експерти з багатьох країн світу, українські політологи дали своє бачення майбутнього українсько-російських взаємин.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Вперше на форумі вся панельна дискусія ("Росія і Україна: сценарії майбутнього") складалася зі спікерів, які проживають в Україні: політологи Євген Магда, Тарас Березовець, Олександр Харебін, політичний емігрант Ілля Пономарьов.

Євген Магда, констатуючи, що в Україні є велика група етнічних росіян, а також російськомовних, висловив думку, що і в постпутінській Росії залишатиметься спокуса інструменталізації ресурсу "захисту співвітчизників". Тому нормалізація відносин України і Росії можлива лише при виконанні ряду умов: не лише відходу з Донбасу і повернення Криму, а й розрядки "енергетичної зброї", припинення впливу на Україну через пропаганду.

До того першу панельну дискусію Форуму "Використання міжнародно-правових інституцій і зловживання нормами міжнародного права Кремлем у політичних інтересах (Інтерпол, Європейський суд з прав людини та інші)" провів захисник українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін. У ній були розкриті механізми того, як кремлівський режим використовує у своїх цілях міжнародне право та організації. Були дані практичні поради, що робити в разі внесення когось з московської подачі у бази даних Інтерполу. 

Форум вільної Росії / Фото: Кудрін Олег, Укрінформ

На другій дискусійній секції українські журналісти Айдер Муждабаєв, Аркадій Бабченко, а також Борис Райтшустер (Німеччина), Вітас Бруверіс (Литва), Леонід Якобсон (Латвія) обговорювали "Технології гібридної агресії Кремля в Європі". Була дана оцінка способів і глибини впливу РФ на політичні процеси не лише в Україні, Білорусі, Балтії, Німеччині, а й в цілому в Європі та світі. Спікери констатували істотний російський вплив на медіа і політичну сферу демократичних країн Європи, світу.

На дискусії "Політична ситуація в Росії: стабілізація режиму або переддень обвалу" російський опозиціонер Гаррі Каспаров заявив, що в нинішній ситуації тільки крах путінского режиму дає Росії шанс на позитивний розвиток у майбутньому. Раніше на відкритті Форуму Каспаров зазначив, що за три минулі роки Форум вільної Росії став найважливішим чинником політичного життя, що викликає заклопотаність кремлівського режиму. 

Читайте також: Порошенко і сенатор США обговорили посилення санкцій проти Росії

У другий день VI Форуму вільної Росії відбудуться панельна дискусія "Санкції: ефективність роботи, проміжні підсумки, стратегія ФСР з просування санкційних списків", а також презентація доповіді відомого російського журналіста, публіциста Ігоря Яковенка "Трибунал путінського режиму". 

З Москви до Вільнюса прибули і співробітники пропагандистських російських телеканалів. Але акредитації вони не отримали, тому товпляться біля входу в будівлю, де проходить Форум. 

Попередні п'ять Форумів вільної Росії теж проходили у литовській столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-