Сербія не виключає військової інтервенції у Косово через формування армії

Сербія не виключає військової інтервенції у Косово через формування армії

Укрінформ
Формування Косовом власної "армії" може призвести до військової інтервенції з боку Сербії.

Про це заявила прем'єр-міністр Сербії Ана Брнабіч у середу, повідомляє AP.

"Прем'єр-міністр Сербії застерегла Косово від формування власної армії, адже це може призвести до військової інтервенції з боку Сербії", - йдеться у повідомленні.

За словами Брнабіч, вона "сподівається, що Сербії ніколи не доведеться задіяти свою армію, проте саме такий варіант є однією з опцій, які нині перебувають на столі".

Парламент Косова 14 грудня проведе голосування щодо трансформації сил безпеки країни у регулярну армію.

На думку сербських чиновників, це рішення має на меті вигнати людей, які належать до сербської меншини. У Косові, в свою чергу, відкидають такі звинувачення.

Як відомо, після війни в Косові відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН № 1244 були створені колективні міжнародні сили безпеки KFOR, які вступили в Косово 12 липня 1999 року і досі перебувають там.

Читайте також: У НАТО називають створення армії Косова невчасним

5 березня 2014 року прем'єр-міністр Косова Хашим Тачі заявив, що країна створить міністерство безпеки і до 2019 року офіціально перетворить Сили безпеки на регулярну армію.

13 вересня 2018 року уряд Косова ухвалив рішення про формування власної армії, підтримавши три законопроекти про Сили безпеки країни.

Косово проголосило незалежність від Сербії в односторонньому порядку в 2008 році, але лише частина країн світу її визнала, тому ця колишня сербська провінція не є поки що членом ООН. Останні кілька років за посередництва ЄС тривають переговори між Белградом та Приштиною про нормалізацію відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-