ФРН не переглядатиме участь у

ФРН не переглядатиме участь у "Північному потоці-2" через кризу на Азові – Politico

Укрінформ
Німеччина не має наміру відмовлятися від власної участі у проекті "Північний потік -2" та ігнорує заклики переглянути ставлення до цього проекту й до європейської енергетичної безпеки як такої через черговий прояв агресії Росії в Азовському морі.

Про це йдеться у статті, оприлюдненій у європейському виданні Politico.

«Ескалація кризи між Росією і Україною дала хистку надію противникам російського проекту «Північний потік-2», які сподівалися, що Німеччина остаточно передумає щодо цього трубопроводу. Але Берлін не змигнув. Незважаючи на слова підтримки України, уряд Німеччини не змінив власної політики сприяння цьому проекту», – йдеться у статті.

Видання нагадує, що уряд Німеччини рішуче засудив дії Росії в Азовському морі, в результаті яких були захоплені три українських військових кораблі з екіпажами та повністю перекрито судноплавство через Керченську протоку. Ба більше, за наведеною цитатою, канцлер Німеччини Ангела Меркель поклала відповідальність за цей інцидент безпосередньо на російського президента, зауваживши при цьому, що «військового вирішення цієї суперечки не існує». Лідер Німеччини оголосила про намір порушити це питання на зустрічі з Путіним під час зустрічі «великої двадцятки» в Аргентині.

Хоча в ЄС, особливо серед країн Центральної та Східної Європи, через події в Азовському морі зростає занепокоєння, що Росія використає «Північний потік -2» як енергетичну зброю, яка підірве безпеку всього регіону, Німеччина й надалі розглядає цей проект виключно як економічний.

Як зазначає Politico, під час німецько-українського економічного форуму, що відбувся цього тижня в Берліні, Меркель визнала, що Київ і Берлін дивляться на цей проект з різних позицій, і запевнила Україну у збереженні транзиту російського газу, оскільки «Північний потік -2» підпадатиме під дію правил, передбачених так званим Третім енергетичним пакетом ЄС, який, зокрема, обмежує монопольне використання подібних газопроводів.

Але таку постановку питання піддало сумніву поточне Австрійське головування ЄС, яке намагається вивести цей газопровід з-під дії європейського законодавства. Канцлер Австрії Себастьян Курц (Sebastian Kurz) минулого четверга визначив «Північний потік -2», як «важливий і позитивний проект», та заявив, що не змінюватиме цю точку зору.

Як ідеться у статті, цей континентальний проект розділив країни ЄС, зокрема, через побоювання, що Росія отримає додатковий важіль втручання у європейські справи, якщо Україна, яка нині залишається головним транзитером російського газу до Європи, втратить цю позицію після введення в дію нового російського газопроводу. Європейська Комісія також має певні занепокоєння щодо впливу російського газопроводу на енергетичну безпеку усього ЄС. Проти цього проекту виступає також Президент США Дональд Трамп, який вважає, що його реалізація призведе до залежності Німеччини від російського газу.

Читайте також: Ситуація на Азові може вплинути на будівництво “Північного потоку-2” – Чапутович

Газопровід розрахований на постачання 55 мільярдів кубічних метрів газу з Росії до Німеччини через Балтійське море після введення в дію у 2019 році. Ця нова гілка практично подвоїть обсяг російського газу, який уже транспортується газопроводом «Північний потік – 1».

За даними, які наводить Politico, цей проект підтримують Німеччина, Австрія та інші країни Західної Європи. Фінансову підтримку «Північному потоку - 2» надають німецькі компанії Uniper та Wintershall, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell та французька компанія Engie.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-