Парламент Молдови може завершити роботу відставкою президента

Парламент Молдови може завершити роботу відставкою президента

Укрінформ
Спікер парламенту Молдови Андріан Канду попросив підготувати документи про порядок усунення від посади президента Ігоря Додона.

Про це повідомляє Інтерфакс.

"Парламент може прийняти таке рішення у зв'язку з зухвалою поведінкою президента, який на порушення Конституції не промульгував (не дав хід — ред.) п'ять законів, прийнятих парламентом", — сказав Канду на засіданні парламенту 30 листопада, в день закінчення повноважень законодавчого органу влади.

Він пояснив, що, згідно з 89-ю статтею конституції, "у разі вчинення діянь, які порушують положення основного закону, президент може бути усунений від посади парламентом".

На зауваження депутатів, що 30 листопада закінчується строк повноважень парламенту, обраного 30 листопада 2014 року, Канду заперечив, що парламент після цієї дати не має права приймати закони, але може приймати постанови. "Парламенту не доведеться приймати закон, щоб відправити президента у відставку, адже це можна зробити рішенням законодавчого органу", — зауважив він.

Спікер заявив, що вважає "цього президента незаконним, навіть якщо він має легітимність".

"Просимо управління з питань права підготувати інформаційну записку про те, яка процедура і як складається звернення в Конституційний суд з приводу відставки президента, щоб на наступному засіданні Постійного бюро розглянути це питання", — доручив Канду.

Наприкінці засідання він заявив, що "парламент може зробити сюрприз президентові ще до новорічних свят".

Читайте також: Додон вирішив взяти участь у парламентських виборах: каже, що це законно

Нагадаємо, що протягом цього року рішенням Конституційного суду президент Ігор Додон п'ять разів був тимчасово усунутий від посади через його відмови промульгувати закони або призначати міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-