Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини
Ситуацію в Азовському морі потрібно вирішувати через механізми ОБСЄ та НАТО
27.11.2018 17:38

Словаччина – добрий сусід України, який підтримує її усім, чим може. Зокрема, три роки тому у критичний для нашої країни період Словаччина відкрила реверс газу, а сьогодні поділяє позицію Києва щодо проекту газопроводу «Північний потік-2». У Братиславі підтримують бачення Києва щодо того, як повинна виглядати миротворча місія ООН і сподіваються на те, що Україна нарешті досягне миру та стабільності.

Про це у бліц-інтерв'ю власному кореспондентові Укрінформу розповів міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак.

ПРАВО ПОТРІБНО ПОВАЖАТИ

- Пане міністре, прокоментуйте, будь ласка, вашу позицію щодо нещодавнього конфлікту в Азовському морі.

- Це дуже небезпечно. Ескалація напруги дуже небезпечна.

Я уважно стежу за ситуацією і дуже сподіваюся, що ми зможемо заспокоїти ситуацію і прийти до рішення, за якого всі будуть поважати свої зобов'язання у рамках міжнародного права. Сподіваюся на здоровий глузд і спокій.

Вважаю, що ми повинні задіяти різні механізми, використовувати усі форуми, включаючи Постійну раду ОБСЄ, яка буде обговорювати цю тему на цьому тижні.

Я також вірю, що комісія Україна-НАТО буде корисною у цьому питанні.

ЧАСОМ САНКЦІЇ НЕМИНУЧІ

- Деякі політики говорять про доцільність посилення санкційного тиску на Росію в цьому контексті. Що ви думаєте з цього приводу?

- Санкції не повинні бути найпершою опцією. Але іноді вони просто неминучі. Коли Європейський Союз прийняв санкції проти Росії – це було доречно, правильно. Але ми не повинні забувати, що санкції – це політичний інструмент, а не політика сама собою, це важливо.

МИРОТВОРЦІ ПОВИННІ БУТИ НА ВСЬОМУ ДОНБАСІ

- Ви до вересня поточного року обіймали посаду голови 72-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Київ розраховує на позитивне рішення ООН у питанні розміщення на Донбасі миротворчої місії «блакитних касок». Яка позиція Словаччини щодо цього?

- Ми підтримаємо її, якщо буде згода за мандатом.

Звичайно, якщо така місія буде розміщена, вона повинна володіти сильним мандатом і мати повний доступ на всій території.

ДОПОМАГАЄМО УКРАЇНІ ЧИМ МОЖЕМО

- Як би ви загалом оцінили нинішній стан двосторонніх відносин між нашими країнами?

- Як дуже гарні.

Мій перший двосторонній візит після повернення з Нью-Йорка привів мене саме до Києва.

Україна – наш сусід. І ми дуже зацікавлені у стабільності та процвітанні України. Ми підтримуємо вашу країну різними способами.

Я дійсно думаю, що ми гарантували енергетичну безпеку України, надавши реверс газу, що було вирішальним.

Ми допомагаємо Україні усім, чим можемо.

Ольга Танасійчук, Берлін

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-