ФСБ намагалася зламати систему візового центру Британії - Bellingcat

ФСБ намагалася зламати систему візового центру Британії - Bellingcat

Укрінформ
Федеральна служба безпеки РФ намагалася отримати доступ до баз даних візового центру, який надає послуги з обробки заяв на візи до Британії і Шенгенської зони.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat і The Insider.

Метою розслідування організацій є з'ясування того, як британську візу отримали співробітники ГРУ РФ "Петров" і "Боширов", яких звинувачують в отруєнні Сергія Скрипаля і його дочки у британському Солсбері.

Під фальшивими особами агенти не могли підтвердити фінансову спроможність або наявність ділових зв'язків, але, проте, змогли отримати візи до Великої Британії і Шенгенської зони, за допомогою яких вони як мінімум чотири рази відвідали Британію і 7 інших країн ЄС у період з 2014 по 2018 року.

У розпорядженні The Insider і Bellingcat опинився ряд документів, переданих високопрофесійним IT-фахівцем Вадимом Митрофановим (з метою безпеки ім'я було змінено), який попросив притулок у США після того, як ФСБ стала змушувати його до співпраці, погрожуючи його дружині і матері.

Згідно зі свідченнями Митрофанова, який в 2016 році працював головним технічним фахівцем у компанії TLSсontact, яка надає ексклюзивні послуги з обробки заяв на візи в консульствах, у тому числі Великої Британії у Росії, на той момент ФСБ вже мала доступ до всіх відеокамер усередині центру подання віз.

Завербувавши Митрофанова, ФСБ планувала використати його для отримання конфіденційного потоку даних про заявників на отримання віз.

За словами Митрофанова, в червні 2016 року його зв'язковий у ФСБ запитав його, чи можна організувати візи для "кілька хлопців, які мають відвідати Велику Британію". "Важливо, щоб їх паспорти приймалися і затверджувалися безпосередньо консульством, без якихось перевірок і слідів у візовому центрі", - сказав йому співробітник ФСБ, на що Митрофанов відповів, що це практично неможливо, якщо тільки в посольстві у ФСБ немає своїх людей.

Читайте також: ФСБ затримала прикордонника за продаж даних про «Петрова» і «Боширова» — ЗМІ

Історія Митрофанова остаточно не доводить, що ФСБ або якесь інше агентство безпеки успішно порушили систему видачі віз і, таким чином, допомогли співробітникам ГРУ з візами. Проте, це вказує на методичне завзяття, яке було застосовано при спробі скомпрометувати протоколи видачі віз.

Як відомо, колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його дочка Юлія у березні були знайдені у непритомноу стані у британському Солсбері і потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною, яку ідентифікували як "Новічок".

В Організації заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великобританії правильно ідентифікувала речовину, якою були отруєні Скрипалі, і підтвердили російське походження "Новічка".

5 вересня прокуратура Британії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - "Олександр Петров" (справжнє ім'я Олександр Мішкін) і "Руслан Боширов" (справжнє ім'я Анатолій Чепига) - офіцери ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-