Валерій Чалий, Посол України в США
Я не маю сумніву, що США продовжать курс на підтримку України
15.11.2018 13:32

Україна і США запускають оновлений механізм поглибленої взаємодії, який формально отримав статус Комісії стратегічного партнерства, однак, на відміну від попередніх форматів, матиме більш широкі можливості. Перше засідання Комісії відбудеться вже 16 листопада у Вашингтоні під головуванням міністра закордонних справ Павла Клімкіна й державного секретаря США Майка Помпео. Серед основних напрямів роботи – реагування на російську агресію, енергетична безпека, економіка, правові та гуманітарні питання. Про те, чому це важливо зараз для України, і яких результатів варто чекати від нового формату, в інтерв'ю Укрінформу розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

КОМІСІЯ СТАНЕ ОСНОВНИМ МЕХАНІЗМОМ ВЗАЄМОДІЇ

- У п'ятницю відбудеться "інавгураційне засідання" Комісії стратегічного партнерства. Президент Порошенко в Парижі зазначив, що цей формат був започаткований майже десять років тому. Очевидно, йдеться про реалізацію Хартії Україна-США про стратегічне партнерство від 2008 року? Чому це стало в нагоді саме зараз?

- Засідання Комісії стратегічного партнерства, заплановане на 16 листопада, є оновленим форматом. Він реалізується як практична платформа для виконання двостороннього документа – Хартії Україна-США про стратегічне партнерство.

Насправді, перше (після підписання Хартії – ред.) засідання Комісії Україна-США відбулося у 2009 році. Натомість, після 2014 року такі зустрічі не проводилися. Як посол, я вважав це неправильним, тому що інституційний механізм, такий як Комісія, дозволяє створювати робочі плани, визначати конкретні завдання, залучати до виконання відповідні відомства. Це прагматичний, конкретний, ефективний механізм поглиблення взаємодії і стратегічного партнерства.

Отже, чому ми говоримо про "новий" формат зараз? Тому що до сьогодні двостороння робота велася на рівні робочих груп, і Посольство працювало над тим, щоб провести окремі зустрічі всіх груп – починаючи від консультацій у військовій сфері, закінчуючи питаннями кібербезпеки. Тепер усі ці та інші напрацювання і результати будуть об'єднані на засіданні Комісії, а також вироблені конкретні плани взаємодії. Ми говоримо про три ключових напрями: безпека та протидія російській агресії, верховенство права та гуманітарні питання, а також економіка та енергетика. Тобто, це такий механізм, який ми зараз ретельно вибудовуємо, щоби він був постійно діючим і ефективним, а не просто одноразовим заходом. Відтепер Комісія стане основним механізмом практичної взаємодії України та США, який буде доповнювати робота й інших двосторонніх структур, зокрема Ради з питань торгівлі та інвестицій, Енергетичного діалогу, який нещодавно був оголошений у Києві Президентом України і міністром енергетики США.

- Як часто планується проводити такі засідання?

- Це буде визначено в спільній заяві за результатами першого засідання Комісії стратегічного партнерства (в п'ятницю – ред.). Принаймні, зараз, вже можу сказати, що логічним було би провести наступне засідання в Україні, і я розраховую, що це будуть регулярні зустрічі двічі на рік. Один раз у форматі співголів груп – глав зовнішньополітичних відомств, ще один раз – у робочому форматі.

- Яким чином проходитиме робота в період між цими засіданнями?

- В Україні зазвичай створюється секретаріат для забезпечення роботи тієї чи іншої комісії. В Сполучених Штатах така практика не прийнята. Але де-факто всі ми розуміємо, що головне навантаження між засіданнями буде покладено на Посольство України у Вашингтоні і Посольство США в Україні.

ГОЛОВНІ АКЦЕНТИ: ОБОРОНА, ЕНЕРГЕТИКА, ЕКОНОМІКА

- Чому для України зараз важливо започаткувати чи відновити подібний формат взаємодії?

- Причин насправді дві. По-перше, це потужний сигнал про те, що ми абсолютно чітко говоримо про вихід на рівень стратегічного партнерства. Навіть у 2008 році, коли була підписана Хартія, на мій погляд, у нас не було такого рівня відносин. Зараз можу сказати, що, принаймні у сфері безпеки й оборони ми дійсно маємо стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами, і будемо розвивати його, передусім, в енергетичній сфері. Зокрема, у спільній протидії побудові обхідних газопроводів повз Україну, а також альтернативному постачанні палива, включно з ядерним, в Україну. Тобто, це конкретні речі, які виводять рівень наших відносин на дійсно стратегічний. І я сподіваюсь, що в майбутньому це охопить також економічні проекти.

На сьогодні – це сигнал, що ми де-факто переходимо до дуже прагматичних, конкретних взаємин, саме в імплементації заявлених політичних цілей.

По-друге, для мене, як для Посла, робота Комісії є дуже позитивним фактором, тому що буде чітко визначено, хто в уряді відповідальний за кожний конкретний напрям взаємодії зі Сполученими Штатами. Делегація, яка зараз приїжджає у Вашингтон, представляє практично всі профільні міністерства й відомства на високому рівні. Відповідно, після Комісії будуть затверджені плани, які втілюватимуться в роботу у всіх задіяних структурах. Це, я впевнений, підвищить ефективність роботи на американському напрямі.

Особливо це важливо в передвиборчий період наступного року, коли в Україні відбуватимуться політичні баталії, а в Сполучених Штатах після нинішніх виборів працюватиме оновлений склад Конгресу. Тому дуже важливо мати робочий механізм, який би постійно діяв незалежно від політичних змін. Це основна ідея, і я вдячний, що вона підтримана американською стороною.

США І ВИБОРИ В УКРАЇНІ

- Оскільки ви згадали про вибори, офіційний Вашингтон досі ніяк не висловлювався про майбутні голосування в Україні... Але, за вашим досвідом спілкування з американськими посадовцями, яку позицію адміністрація США має зараз відносно виборчого процесу у нас?

- Очевидно, це питання треба адресувати представникам адміністрації Сполучених Штатів. Я міг би не коментувати, але просто скажу про свої спостереження. На мій погляд, американський уряд буде продовжувати взаємодію з тими політичними представниками, яких підтримає український народ. Все дуже просто.

Єдине, що я хотів би додати – сьогоднішній рівень взаємовідносин між двома країнами – як на вищому політичному рівні, що ви бачите по зустрічах президентів, так і на рівні високому – зустрічей глав зовнішньополітичних відомств та взаємодії на рівні посольств – має розвиватися, а не зменшуватися. Звичайно, хотілося би бачити послідовність у зовнішній політиці України та незмінність зовнішньополітичного курсу та його темпів.

Я думаю, Сполучені Штати також вітали би взаємодію з тими політиками, які продовжуватимуть обраний курс реформ і обраний геополітичний курс – на зближення з євроатлантичними, європейськими структурами. Це зрозуміло. Очевидно, що прямої підтримки (кандидатів чи партій – ред.) з боку США не буде, але готовність співпраці, звичайно, матиме місце з тими, хто зберігатиме цей курс.

АКЦЕНТ НА БУДАПЕШТСЬКИЙ МЕМОРАНДУМ

- Повертаючись до роботи Комісії, а також Хартії Україна-США про стратегічне партнерство. Хартія містить пункт, у якому підтверджуються гарантії безпеки, закріплені в тристоронній заяві президентів США, Росії і України від 1994 року, а також Будапештського меморандуму. Чи збережеться цей акцент у роботі Комісії з урахуванням російської агресії та спроби РФ анексувати Крим?

- Хочу уточнити, що положення про Комісію стратегічного партнерства не прописане в Хартії. Це, з одного боку, не пов'язані прямо між собою механізми. Але ми, очевидно, будемо наполягати, щоб у подальших документах, насамперед, у Спільній заяві за результатами роботи Комісії, були відображені як Хартія – в якості базового документа двосторонньої взаємодії, так і посилання на важливі елементи, зазначені в ній.

Після узгодження спільної заяви – на сьогодні ми маємо проект, який потрібно узгодити між сторонами – ви побачите, що там будуть ключові елементи Хартії про стратегічне партнерство.

"ДЖАВЕЛІНИ" Й КАТЕРИ – ТІЛЬКИ ПОЧАТОК

- Ви сказали, що Комісія буде опрацьовувати, в тому числі, питання безпеки. Чи передбачає це обговорення подальшої військової підтримки України, в тому числі надання летальної зброї?

- У групі, яка працюватиме на напрямі безпеки й протидії російській агресії, передбачається обговорення питань військово-технічної взаємодії. Крім того, планується обговорення кіберзагроз, і там також будуть представники профільних структур з обох сторін. Тому, очевидно, що про це йтиметься на переговорах, але конкретика і рішення приймаються як у рамках консультацій по військово-технічному співробітництву, так і на політичному рівні. Я можу зазначити тільки одне, що у нас відкриваються нові можливості військово-технічного співробітництва. Ми працюємо зараз над тим, щоби зміни до українського законодавства дозволили прямі закупівлі військової техніки і озброєння, без посередників. І ці зміни можуть відкрити нові можливості для нашої взаємодії зі США.

Але це передбачає дорогу з двостороннім рухом. Тому сьогодні є така позиція в Білому домі та в інших відповідних структурах США, що чим більше озброєнь Україна закуповуватиме у Сполучених Штатів, тим більше отримає по прямій безоплатній допомозі. Тобто, це пов'язані процеси, і, я вважаю, нам доцільно йти саме таким шляхом. Є типи озброєнь, які нам дуже потрібні, але ми їх самі не виробляємо, вони є в Сполучених Штатах. Ми як раз над цим працюємо. Кожна така угода і домовленість передбачає підготовчий період, тому, я думаю, ви побачите результат наступного року.

Після того, як США надали Україні протитанкові озброєння, катери, ми думаємо над наступними питаннями, і не тільки думаємо, але також взаємодіємо дуже прагматично з американською стороною.

- Ви сказали, що після першої зустрічі в п'ятницю буде підписана спільна заява. Що це буде за документ, з яким змістом?

- Це буде основний документ за підсумками зустрічі. Її проект, який ми маємо на сьогодні, є досить насиченим політичними оцінками і взаємними зобов'язаннями. Там будуть і питання базового характеру щодо нашої взаємодії, і елементи реагування на актуальний розвиток подій, зокрема, пов'язаний з російською агресією, утриманням у полоні українських заручників. Проект заяви звучить досить сильно, і, я думаю, все це буде відображене в остаточному варіанті.

Навряд чи ви знайдете там щось нове, однак цей політичний документ систематизує всі позиції, які сьогодні існують у наших відносинах стратегічного партнерства. Робота над заявою продовжується, і вона триватиме до останнього моменту роботи Комісії.

США ПРОДОВЖАТЬ ТИСК НА РОСІЮ

- Нинішня адміністрація США активно підтримує Україну, яка перебуває в умовах російської агресії. Ми бачимо це в заявах і Держдепартаменту, і спецпредставника США Курта Волкера, а також у введенні додаткових санкцій проти Росії. На ваш погляд, наскільки послідовною буде підтримка України з боку США в подальшому?

- Я не сумніваюсь, що підтримка продовжуватиметься за тими напрямами, які існують сьогодні. Це і політика санкцій проти російської агресії, і військово-технічна взаємодія, і допомога в політичному плані, і в реформах. Питання – в інтенсивності цієї співпраці. І тут багато чого залежить від самої України, наскільки ми готові прийняти таку допомогу. Багато аспектів, у тому числі надходження американських інвестицій, реалізація економічних проектів, залежать від готовності української сторони розвивати цю співпрацю зі США.

Ми маємо дуже непоганий результат домовленостей президентів Петра Порошенка й Дональда Трампа в економічній, енергетичній, військово-технічній сферах. Я думаю, що принаймні така динаміка та інтенсивність продовжуватиметься далі.

Скажу вам одну річ, яку я не дуже афішую тут, у Америці, що зараз саме Україна наростила експорт до Сполучених Штатів. Торговельний баланс між двома країнами сьогодні перемістився на нашу користь. Експорт з України до США зріс набагато більшими темпами, ніж імпорт в Україну зі США. Минулий рік показав прогрес – ми збільшили товарообіг в 1,6 разу, а далі можливості у нас дуже великі. Я вважаю, що зараз ми не використовуємо наш потенціал – не те, щоб на половину – навіть на третину не реалізовуємо. Тому наше завдання – створювати умови для поглиблення цієї співпраці, однак це неможливо без постійного діалогу на всіх рівнях. Зараз інтенсивність приїзду в Україну американських експертних груп, які оцінюють можливості взаємодії, збільшилась у рази. Україна стала одним із напрямів постійних поїздок таких передових груп зі США вже цього року, а наступного динаміка тільки зростатиме.

Це видно також по офіційних візитах. Ми бачимо, що відбувається не тільки спілкування на рівні президентів, але й на рівні міністрів. Взяти, зокрема, недавню успішну поїздку міністра енергетики США Ріка Перрі. Таку інтенсивність взаємодії треба зберігати й далі, а по можливості посилювати. І Посольство до цього готове.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Фото: Ярослав Довгопол, Володимир Тарасов, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-