У Польщі вибухнув корупційний скандал у найвищих ешелонах влади

У Польщі вибухнув корупційний скандал у найвищих ешелонах влади

Укрінформ
У Польщі вибухнув корупційний скандал, пов’язаний з керівником Комісії фінансового нагляду (KNF) Польщі Мареком Хшановським.

Про корупційну пропозицію державного чиновника вищого рівня польському мільярдеру, власнику кількох польських банків Лешеку Чарнецькому, з додаванням стенограми й запису, який бізнесмен зробив приховано на диктофон, написала у вівторок Gazeta Wyborcza. Це викликало гучний резонанс у польському інформаційному просторі.

Як інформувала газета, розмова чиновника державної фінустанови з власником банків Idea Bank та Getin Noble Bank відбулася у березні цього року у приміщенні комісії. Тоді під час розмови Хшановський попередив бізнесмена, що розмова є приватною і висловив сподівання, що той не увімкнув записуючих пристроїв, адже у приміщенні працюють «заглушки». Чарнецький і справді мав із собою під час розмови три увімкнені записуючі пристрої, один із яких усе ж записав розмову. Запис свідчить, що урядовець запропонував бізнесмену сприяння у вирішенні проблем його банків в обмін на працевлаштування в одному з них конкретно вказаного юриста — Гжегожа Ковальчика — із зарплатою обсягом в 1% фінансового результату банку. За оцінками власника банку, це приблизно 40 млн злотих (понад 10 млн доларів). Сам юрист заперечив, що йому було відомо про таку пропозицію праці для нього.

На початку листопада власник банку подав документи на голову KNF до прокуратури, а за декілька днів про справу написали польські ЗМІ.

Голова комісії, який на момент скандалу перебував у відрядженні до Сінгапуру, назвав позов бізнесмена шантажем із наміром приховати фінансові проблеми банків. Він зазначив, що не збирається з цього приводу подавати у відставку.

Утім, глава уряду Матеуш Моравецький відкликав Хшановського з відрядження, і той негайно написав заяву про відставку.

Генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро заявив, що в разі підтвердження даних жодних поступок колишньому урядовцеві не буде. Прокуратура доручила Центральному антикорупційному бюро (ЦАБ) РП ведення слідства у справі щодо перевищення чи неналежного виконання обов’язків колишнім головою KNF. Функціонери ЦАБ в середу провели обшук з вилученням документів у варшавському офісі комісії.

Читайте також: Влада Мальти закрила банк, що фігурував у розслідуваннях вбитої журналістки

Речниця польського уряду Йоанна Копцінська повідомила, що потреби створення у Сеймі слідчої комісії, яка би зайнялася вивченням справи, немає. Створення слідчої комісії, а також відставки віце-прем’єр-міністра Польщі Беати Шидло, яка два роки тому на посаді прем’єра призначала Хшановського головою KNF, вимагає опозиція. Копцінська також повідомила, що глава уряду найближчим часом призначить нового голову комісії.

У день подачі бізнесменом документів до прокуратури акції його фінансових установ на Варшавській фондовій біржі впали на приблизно 20%. Тоді ж KNF вписала Idea Bank Чарнецького до списку неблагонадійних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-