Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Асамблея парламентів України, Литви й Польщі: Справжніх друзів сьогодні цінуєш, як ніколи

Асамблея парламентів України, Литви й Польщі: Справжніх друзів сьогодні цінуєш, як ніколи

Блоги
Укрінформ
У Вільнюсі підтвердили і підтримали європейські та євроатлантичні прагнення України

Заклик до ЄС посилити санкції проти РФ у випадку ескалації конфлікту на Сході, але точно їх продовжити і не на 6 місяців, а вже на рік. Різке засудження Росії за «вибори» в ОРДЛО та створення напруги на Азовському морі. Це лише трохи важливого з кінцевого документу Асамблеї парламентів України, Литви та Польщі, який підписали голова Верховної Ради, спікер литовського Сейму та маршалек польського Сенату. У Вільнюсі сьогодні підтвердили і підтримали європейські та євроатлантичні прагнення України.

Був представлений план євроінтеграції «Україна-2027» з важливими етапами під час головування Польщі та Литви в ЄС у 2025 та 2027 роках під час процесу вступу України до Євросоюзу. Так, вступу до ЄС. Це питання лунає дедалі гучніше і детальніше. Особлива увага – протидії гібридним загрозам з боку РФ. Загалом, 6 сторінок підсумкової декларації, що вважається дуже великим обсягом для подібних документів. Бо у нас є купа спільних справ і наші три країни об‘єднує надзвичайно багато. 

Як завжди, українська делегація ВР відпрацювала чудово. Наступна Асамблея наступного року в Києві. А наразі – подяка Вільнюсу, звідки 5 років тому, після відмови Януковича підписувати угоду про асоціацію з ЄС, почався Євромайдан. Присутній тоді на парламентському форумі за демократію Петро Порошенко пообіцяв, що Україна обов‘язково підпише асоціацію.

Доля розпорядилась так, що підписувати довелося йому самому. Цей історичний момент теж був відзначений особливо. Тепер з литовської столиці починається втілення реальної дорожної карти по вступу України до Євросоюзу. Важкий шлях, але безальтернативний, і результат вартий того. А найбільше надихає те, як в європейську Україну вірять батьки відновлення незалежності Литви – Вітаутас Ландсбергіс та Emanuelis Zingeris. Справжні друзі, яких сьогодні цінуєш, як ніколи.

Володимир Ар’єв
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-