Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Новий арбітраж проти Газпрому: На що розраховує Росія?

Новий арбітраж проти Газпрому: На що розраховує Росія?

Блоги
Укрінформ
Окрім іншого, газпромівці чекають і на нових представників Нафтогазу – щоб уже з ними «домовлятися»…

Стокгольмський арбітраж дійсно об’єднав позови сторін у рамках нового арбітражного процесу. З боку ж Газпрому позовні вимоги фактично полягають у тому, щоб «повернути все, як було».

З боку Нафтогазу основні вимоги:

1). Переглянути транзитний тариф на 2018 та 2019 роки. Таке право передбачено контрактом. Раніше ми також вимагали перегляду тарифу, але попередній арбітражний трибунал визнав, що запит на перегляд тарифу, який Нафтогаз відправив Газпрому у 2009 році, не відповідав формальним вимогам. Навесні 2018 року ми відправили новий запит, який уже точно задовольняє всім формальним вимогам, тому ми розраховуємо на перемогу за цією вимогою.

2). Компенсувати збитки за невиконання Газпромом контракту на поставку газу (зі змінами, внесеними попереднім арбітражним трибуналом). Компенсації підлягає різниця між переглянутою контрактною ціною (формула якої була змінена попереднім арбітражним трибуналом) та ціною, за якою Нафтогаз вимушений заміщувати поставки газу від Газпрому поставками газу з Європи.

Загальна сума цих вимог із нашого боку вже перевищує 12 млрд дол. (включно з відсотками). Ми довели нашу спроможність вигравати у Газпрому мільярди доларів в арбітражі, тому ми впевнені в обґрунтованості наших позовних вимог.

Новий арбітражний процес ніяк не відміняє обов’язок Газпрому заплатити нам 2,6 млрд дол. за рішенням попереднього арбітражу (2,1 млрд дол. ми вже стягнули і в останні місяці стягуємо по 9 млн дол.).

Нові-старі вимоги Газпрому виглядають, як витрата часу та грошей з боку Газпрому – через простий принцип, що арбітраж не може виносити рішення по питаннях, які вже розглядалися в попередньому арбітражі.

Чому ж вони подали до нового арбітражу, а не просто продовжують боротися за апеляцію, яку вони подали на рішення попереднього арбітражу?

Моє особисте пояснення: вірогідно, що вони просто чекають на нових представників Нафтогазу. Щоб із ними домовлятися про «повернення балансу у відносинах між компаніями». Нагадаю, що цей баланс полягав у тому, що з України щорічно викачувалися мільярди до Газпрому, а тепер Газпром вимушений платити Нафтогазу за транзит на 700 млн дол. більше, аніж Нафтогаз витрачає на весь імпортований газ.

Юрій Вітренко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-