Сейм Латвії 13-го скликання знову очолила проукраїнський депутат

Сейм Латвії 13-го скликання знову очолила проукраїнський депутат

Укрінформ
На першому засіданні 13-го Сейму Латвії його головою обрали депутата від Національного об'єднання Інару Мурнієце, яка очолювала парламент і у 12-му скликанні.

Про це повідомляється на сайті латвійського парламенту.

«За кандидатуру Мурнієце в якості глави 13-го Сейма проголосували 44 депутати, 32 депутати були проти», - говориться у повідомленні.

Згадані 32 голоси було віддано за кандидата від Нової консервативної партії Дагмару Бейтнере-ЛеГаллу. Фракція проросійської партії «Согласие»(Saskana) у голосуванні не брала участі, оскільки її «не влаштовувала жодна із запропонованих кандидатур».

Мурнієце була головою 12-го Сейму. В 11-му Сеймі вона була головою Комітету з прав людини і по зв'язкам із громадськістю, а також працювала у Комісії Сейму з об'єднання суспільства і Підкомітеті з освіти.

Читайте також: Біля кордону Латвії знову помітили військовий корабель РФ

До обрання в 11-й Сейм Мурнієце 16 років працювала журналістом у популярній газеті Latvijas Avize, де писала про актуальні питання внутрішньої й зовнішньої політики. 

У Сеймі 13-го скликання у «Согласия» - 23 мандати. Але інші партії не хочуть створювати з ним коаліцію. У Нової консервативної партії та популістської партії «Кому належить держава» - по 16 мандатів, в об'єднання «Розвиток/За!» і Національного об'єднання - по 13 місць, у фракції Союзу зелених і селян(членами якого є нинішні президент Раймонд Вейоніс і прем'єр Маріс Кучінскіс) - 11 депутатів, у «Нової Єдності» - вісім.

Латвія - парламентська республіка. Глава Сейму має широке коло повноважень.

У своєму нещодавньому інтерв'ю Укрінформу Інара Мурнієце заявляла про рішучу підтримку Латвією України, її територіальної цілісності й реформ, що проводяться у країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-