Суд Еквадору відхилив скаргу Ассанжа на нові умови проживання у посольстві

Суд Еквадору відхилив скаргу Ассанжа на нові умови проживання у посольстві

Укрінформ
Суд Еквадору відхилив позов засновника проекту WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який скаржився на нові правила проживання у посольстві Еквадору.

Суд також постановив, що МЗС країни має право визначати умови його проживання. Відповідне рішення було ухвалено 29 жовтня, повідомляє DW.

"Суд Еквадору в понеділок, 29 жовтня, відхилив позов засновника проекту WikiLeaks Джуліана Ассанжа", - йдеться у повідомленні.

Ассанж скаржився на нові правила, згідно з якими він, зокрема, повинен сам оплачувати рахунки за медичні послуги і телефонні дзвінки, а також ретельніше прибирати за своїм котом. При цьому усі, хто хоче побачитися з Ассанжем, у тому числі його адвокати, повинні розкривати дані про свої облікові записи у соцмережах, а також серійні номери смартфонів і планшетів.

У ході засідання Ассанж телефоном заявив, що ці норми можуть бути знаком того, що Еквадор хоче видворити його з посольства. За його словами, президент країни Ленін Морено вже визначився з тим, щоб більше не давати йому притулку, і поки просто не випустив офіційного документу із цього приводу.

Водночас прокурор Ініго Сальвадор відзначив: "Якщо містер Ассанж хоче залишитися і притримуватися правил... то він може залишатися у посольстві так довго, як захоче".

Він додав, що проживання Ассанжа вже обійшлося Еквадору в 6 млн доларів.

Адвокати засновника WikiLeaks збираються оскаржити рішення еквадорського суду.

Читайте також: Британія не видаватиме Ассанжа, якщо він залишить посольство - адвокат

Як відомо, Ассанж отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні у 2012 році, тоді він переховувався від видачі Швеції за звинуваченням у згвалтуванні. У 2017 році це розслідування припинили, але тепер йому загрожує арешт у Великій Британії і подальша видача владі США - там йому може загрожувати тюремний термін за оприлюднення сотень тисяч секретних урядових документів.

Президент Еквадору Ленін Морено у липні 2018 року підтвердив, що його уряд веде переговори з британською владою про те, щоб Ассанж залишив посольство. 

Про нові правила проживання у посольстві для Ассанжа стало відомо у середині жовтня цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-