The Hill: Вихід США з договору про ліквідацію ракет спричинить гонку озброєнь з Китаєм

The Hill: Вихід США з договору про ліквідацію ракет спричинить гонку озброєнь з Китаєм

Укрінформ
Рішення адміністрації президента США Дональда Трампа здатне спричинити гонку ракетних озброєнь між Сполученими Штатами і Китаєм та посилити збройне протистояння в Тихому й Індійському океанах.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі директора з питань оборонних досліджень Центру за національні інтереси США Гаррі Казіаніса, опублікованому у впливовому американському виданні The Hill.

"Попри те, що Росія явно порушувала цю угоду впродовж багатьох років, випробовуючи та модернізуючи свої ракетні сили через напружені відносин з ЄС і країнами НАТО в контексті української кризи, завжди існувала можливість, що Вашингтон і Москва зможуть дійти нової угоди. Але аргументація Трампа щодо припинення договору стосується й зростання військової міці Китаю", - зазначає автор.

Китай будує нове покоління наземних ракет, орієнтованих на бази та кораблі ВМС США, а також союзних сил в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР). Раніше Вашингтон не мав можливості зрівняти їх кількість зі свого боку через договір з Москвою, пояснюється в публікації.

Читайте також: Росія розробляє заборонені договором РСМД крилаті ракети – генерал США

Зростаюча кількість китайських ракет у регіоні протягом майже десятиліття хвилювала американських військових стратегів. Зокрема, занепокоєння виникали через ракети DF-21D, які багато експертів називають "носієм-убивцею". Однак у Китаї на цьому не зупиняються, і розробляють більш удосконалений ракетоносій DF-26, яка має радіус дії до 2,5 тис. миль. Ця зброя може бути використана для нападу на наземні цілі та має здатність нести ядерну боєголовку. Військові аналітики називають цю ракету "убивця Гуам", оскільки вона здатна вразити американські бази ВМС та ВПС на острові Гуам.

"Хоча припинення Договору про РСМД свідчить про те, що Америка тепер може порівнятися з російськими, а тим більше, китайськими ракетними потужностями, це може призвести до потенційно смертельної гонки озброєнь в АТР, а також у більш широкому Індо-Тихоокеанському регіоні", - зазначає автор. Як тільки Вашингтон почне відкрито розробляти подібні ракетні системи, Китай також посилить виробництво, в тому числі систем з більшими можливостями.

Водночас обидві сторони таким чином намагатимуться розгорнути більшу кількість баз протиракетної оборони, щоб компенсувати зростаючі наступальні можливості один одного, зауважує видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-