ПЕН-клуби навели факти придушення свободи слова у Росії

ПЕН-клуби навели факти придушення свободи слова у Росії

Укрінформ
Окрема глава спільної доповіді Міжнародного ПЕН-клубу, ПЕН-Москва і ПЕН-Санкт-Петербурга про обмеження свободи слова в Росії у 2012-2018 роках, присвячена українському політв'язню, режисерові і письменнику Олегу Сенцову.

Доповідь «Різке обмеження свободи слова в Росії у 2012-2018» розміщена на сайті PEN International.

«PEN International, ПЕН-Москва і ПЕН-Санкт-Петербурга закликають російську владу негайно звільнити Олега Сенцова. Вони також закликають російську владу поважати його права людини, у тому числі заборону на тортури і нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження, це стосується, зокрема, голодування і його права на медичне обслуговування», - йдеться у висновках глави «Кейс Олега Сенцова» з доповіді.

В цілому спільну доповідь Міжнародного ПЕН-клубу, ПЕН-Москва і ПЕН-Санкт-Петербурга констатує, що закони, прийняті при президентові РФ Володимира Путіна з травня 2012 року, посилили контроль влади за розповсюдженням інформації, що призводить до пригнічення свободи слова в Росії.

"Все це (всі факти порушення свободи слова в РФ, зібрані воєдино - ред.) - не ланцюг випадкових подій, а сама логіка російського сьогодення. Документ дає жахливу картину взаємин держави і громадянського суспільства, держави і окремого громадянина, держави та митця" , - пише письменник Людмила Улицька в передмові до доповіді.

У доповіді ПЕН-центрів наводяться випадки придушення свободи слова в Росії в період з 2012 по 2018 роки. На думку авторів документа, в останні роки простір для вільного висловлювання думок, діяльності громадянського суспільства і будь-яких проявів інакомислення в Росії незмінно звужується. Розпливчасті формулювання законодавства і його вибіркове застосування дозволяють російській владі обмежувати громадянам доступ до інформації, застосовувати цензуру, а також здійснювати нагляд за громадянським суспільством, тим самим різко обмежуючи свободу слова в Росії, зазначають автори доповіді.

Окреме місце в доповіді присвячено українському режисерові Олегу Сенцову, який виступив проти анексії Криму Росією і був засуджений російським судом на 20 років ув'язнення за обвинуваченням у тероризмі. Автори доповіді також акцентують увагу на загрози свободі творчості в Росії, наводячи в приклад режисера Кирила Серебреннікова, який вже понад рік перебуває під домашнім арештом за абсурдним обвинуваченням у шахрайстві.

Читайте також: Польські журналісти побували у Лабитнангі, де утримується Сенцов

Міжнародний ПЕН-клуб і російські його відділення закликають російську владу негайно припинити придушення свободи слова і створити можливості для розвитку вільної суспільної дискусії. Для цього, на думку незалежних письменницьких організацій, перш за все, необхідно скасувати закони, які обмежують свободу слова в країні, припинити політично мотивовані судові переслідування інтернет-користувачів і журналістів, негайно і беззастережно звільнити тих, хто в даний час знаходиться в ув'язненні за такого роду обвинуваченнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-