До Сейму Латвії може пройти партія, яку критикують за “зв'язки з Росією”

До Сейму Латвії може пройти партія, яку критикують за “зв'язки з Росією”

Укрінформ
В суботу, 6 жовтня, в Латвії проходять вибори до Сейму 13-го скликання. З 16 партій і політичних об'єднань, які беруть участь у виборах, здолати 5-відсотковий бар'єр і увійти до Сейму можуть 5-7 партій.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з даними різних соцопитувань, проведених напередодні виборів, п'ятивідсотковий виборчий бар'єр можуть здолати 5-7 партій. Найбільший відсоток голосів, імовірно, набере соціал-демократична партія «Згода». Опоненти критикують її за занадто тісні зв'язки з Росією (у 2009 році навіть було укладено договір про співпрацю з «Єдиною Росією»). Правда, після початку російської агресії в Україні риторика партії було пом'якшено, а договір з ЄР восени 2017 року розірвано, але все одно побоювання залишаються. Більшість інших партій, які ймовірно пройдуть до парламенту, зараз стверджують, що не вступлять у коаліцію зі «Згодою».

У Сейм, імовірно, також проходять Союз «зелених» і селян, Національне об'єднання і нещодавно створена популістська партія «Кому належить держава». На межі проходження - Нова консервативна партія і «Розвиток/За!». Дещо впали рейтинги, але все-таки залишаються шанси для подолання бар'єру у «Нової Єдності» і Латвійського об'єднання регіонів. Напередодні виборів більше чверті латвійців ще не могли сказати, за кого голосуватимуть.

Читайте також: У Латвії проходять парламентські вибори

Депутати Сейму обираються на основі пропорційної системи з відкритими списками у п'яти багатомандатних виборчих округах. Кількість депутатських мандатів, що обираються в кожному окрузі, визначається ЦВК Латвії залежно від кількості виборців, що мешкають в окрузі. Голоси виборців, що проголосували за кордоном, вважаються відданими у Ризькому виборчому окрузі. У відкритому списку виборці можуть підтримати свого кандидата, поставивши "плюс" навпроти його прізвища, або висловити свою антипатію, викресливши прізвище кандидата.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Латвії проходять вибори депутатів до Сейму 13-го скликання. Кандидатські списки на вибори подали 16 партій і партійних об'єднань. За даними ЦВК Латвії, в цілому на один депутатський мандат претендують 15 кандидатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-