Газпром оскаржив рішення суду у ціновому спорі з польською PGNiG

Газпром оскаржив рішення суду у ціновому спорі з польською PGNiG

Укрінформ
Російський Газпром опротестував частковий вирок арбітражного суду у Стокгольмі, який визнав право польської нафтогазової компанії PGNiG вимагати зниження ціни на російський газ.

Про це повідомила PGNiG

“Апеляційний суд у Стокгольмі поінформував, що  Газпром подав скаргу для скасування часткового вироку арбітражного суду від 30 червня, в якому він визнав, що згідно з діючим контрактом PGNiG має право вимагати зміни ціни на газ, який постачається до Польщі в рамках Ямальського контракту”, - інформує польська компанія.

Як звертають увагу в PGNiG, немає підстав для скасування часткового вироку арбітражного суду. Відтак, рішення Газпрому викликає побоювання щодо намірів “цілеспрямованого затягування справи”, яка мала позитивно завершитися для польської компанії.

Стокгольмський арбітражний суд у червні підтримав обгрунтованість вимог польської нафтогазової компанії PGNiG у суперечці з російським Газпромом щодо необхідності зниження ціни на природний газ для Варшави. Cуд врахував ключові аргументи PGNiG, які вказують на необхідність зниження контрактної ціни, і відкинув формальні аргументи Газпрому, спрямовані на збереження нинішніх, неринкових цінових умов у Ямальському контракті.

Нинішня ціна на російський газ не відповідає ринковій, а тому в 2014 році польська компанія ініціювала перегляд контракту з Газпромом. Після невдалих переговорів PGNiG у лютому 2016 року подала позов проти російської компанії до Стокгольмського арбітражного суду.

Читайте також: Польська PGNiG продовжить використовувати українські газосховища

Так званий Ямальський контракт між Польщею та Росією, що був підписаний в 1996 році, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з вимушеною формулою “бери або плати” (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Зараз Польща намагається диверсифікувати джерела поставок енергоносіїв, зменшуючи залежність від Росії. Для Польщі ключовим є будівництво Балтійського трубопроводу (Baltic Pipe), яким з 2022 року Варшава має намір постачати на польський ринок газ із Норвегії. Польща також купує зріджений газ (LNG), який торік становив 13% портфелю, завдяки імпорту газу із США, Катару та Норвегії. Влітку Польща підписала 20-річний контракт з американськими компаніями щодо постачання зрідженого газу із США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-