Скрипаль не повірив, що його отруїли за наказом Кремля — ЗМІ

Скрипаль не повірив, що його отруїли за наказом Кремля — ЗМІ

Укрінформ
Екс-офіцер ГРУ Сергій Скрипаль після отруєння у Солбсері нервово-паралітичною речовиною "Новічок" спочатку не хотів вірити в те, що російський уряд намагався вбити його.

Про це йдеться у книзі журналіста ВВС Марка Урбана "Справа Скрипаля. Життя і майже смерть російського шпигуна" (The Skripal Files: The Life and Near Death of a Russian Spy), повідомляє видання The Guardian.

"Коли Скрипаль вийшов із п'ятитижневої коми, він стикнувся з деякими "складними психологічними змінами" - зокрема, він спочатку не хотів визнавати, що став мішенню кремлівського "плану вбивства", - йдеться у публікації.

За словами Урбана, екс-шпигун просив, щоб його не цитували напряму, пояснюючи: "Розумієте, ми боїмося Путіна". 

Як зазначається у книзі, Скрипаль не повірив, що перебуває під загрозою, але хотів уникнути публічних заяв, щоб родичі, які живуть у РФ, не втратили можливості вільно відвідувати його. 

Журналіст характеризує екс-розвідника як "російського націоналіста". Зокрема, Скрипаль проводив значну частину свого дня за переглядом прокремлівського "Первого канала" і, за словами Урбана, підтримував "кремлівську лінію" з багатьох питань, "навіть, сидячи в придбаному британською розвідкою MI6 будинку", особливо щодо складних відносин Москви з Україною.

Журналіст зазначає, що колишній працівник російських спецслужб, який передавав інформацію британській розвідці, відкрито висловлював свої націоналістичні погляди. Крім того, Скрипаль відмовлявся вірити, що російські війська воюють на сході України, кажучи, що якби це було так, то вони швидко б досягли столиці Києва.

Як повідомлялося, Урбан у своїй книзі написав, що розвідувальні служби Великої Британії отримали від Скрипаля секретну інформацію про корупційні схеми 1990-х років за участю глави Радбезу РФ і колишнього керівника ФСБ Миколи Патрушева. У своїй книзі журналіст розмістив фрагменти інтерв'ю із Сергієм Скрипалем, записаного у 2017 році. 

Колишній офіцер ГРУ Сергій Скрипаль та його дочка Юлія у березні були знайдені непритомними  Солсбері і потрапили в лікарню з отруєнням невідомою речовиною, яку ідентифікували як "Новічок".

Читайте також: Скрипаль викривав російських агентів у чотирьох країнах НАТО — ЗМІ

В Організації заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Великої Британії правильно ідентифікувала речовину, якою було отруєно Скрипалів, і підтвердили російське походження "Новічка".

5 вересня прокуратура Великої Британії назвала імена двох росіян, підозрюваних у спробі замаху на Скрипалів. Британська розвідка з'ясувала, що підозрювані - "Олександр Петров" і "Руслан Боширов" (дані паспортів, з якими вони прибули до Лондона) - офіцери ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-