В Австрії виник скандал через спробу МВС обмежити інформацію для медіа

В Австрії виник скандал через спробу МВС обмежити інформацію для медіа

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ Австрії дало вказівку поліцейським управлінням федеральних земель обмежити надання інформації ЗМІ, які  висвітлюють роботу правоохоронців «негативно та однобоко».

Такі наміри міністерства, яке очолює політик від правої Австрійської партії свободи (FPO) Герберт Кікль, викликали критику у впливових медіа країни, опозиції, а також з боку федерального канцлера Себастіана Курца, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На жаль, завжди з боку деяких медіа (наприклад, Standard,  Falter), як в останній час і з боку Kurier, наявний однобокий та негативний підхід у висвітленні діяльності Міністерства внутрішніх справ чи поліції", - йдеться в розісланому від МВС у поліцейські управління службовому листі, який має, зокрема, у своєму розпорядженні впливова газета Standard.

В листі пропонується "спілкування з такими ЗМІ обмежити лише до необхідного (передбаченого законодавством) рівня", а також не надавати їм ексклюзиви, за винятком лише якщо це забезпечуватиме "можливість нейтрального або навіть позитивного репортажу". 

Окрім іншого, в службовому листі також містилися рекомендації прес-службам поліції інформувати громадськість про національність іноземних підозрюваних у здійсненні злочинів, а у випадку біженців та мігрантів – вказувати інформацію, що мова йде про заявника на отримання притулку. 

Достовірність листа згодом була підтверджено офіційним представником МВС, який, втім, заявив, що в документі містяться лише рекомендації, а не обов’язкова для виконання інструкція. 

У свою чергу федеральний канцлер Австрії Курц (від Австрійської народної партії OVP), який наразі перебуває у Нью-Йорку в рамках участі в черговій сесії Генасамблеї ООН, розкритикував плани МВС. "Партії, урядові інститути та офіційні установи несуть особливу й високу відповідальність за вільну та незалежну журналістику в країні. Будь-які обмеження свободи преси є неприпустимими", - цитує канцлера інформагентство АРА.

За словами Курца, в Австрії не буде "обмеження чи бойкоту окремих ЗМІ". Він зазначив, що МВС слід напрацювати нову комунікаційну стратегію та прагнути до чесної роботи з усіма медіа. 

Читайте також: В ОБСЄ засудили затримання журналістів в Греції за обвинуваченням у наклепі

Окрім журналістських кіл, з різкою критикою щодо "рекомендацій" МВС виступили і в опозиційний Соціал-демократичній партії Австрії (SPO). Там заявили про наступ на свободу слова, політичну відповідальність за що несе особисто міністр внутрішніх Герберт Кікль. 

"Я закликаю Курца до дій на підтримку його відданості свободі слова", - заявив речник SPO Томас Дрозда. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-