Держдеп США готував заяву до річниці MH17, але не опублікував її — ЗМІ

Держдеп США готував заяву до річниці MH17, але не опублікував її — ЗМІ

Укрінформ
Державний департамент США готував критичну заяву щодо Росії до четвертої річниці катастрофи літака рейсу MH17, яка була наступного дня після зустрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіним у Гельсінкі, однак в результаті не опублікував її.

Про це повідомляє Foreign Policy.

"Чиновники підготували проект заяви, яка різко критикувала Росію за її передбачувану роль у нападі. Але з причин, які Держдепартамент не пояснив, він не опублікував її", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, попередні три роки Держдеп США оприлюднював заяви щодо MH17, однак цього року не зробив це, хоча вона була підготовлена. Річниця була 17 липня, на наступний день після зустрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіним у Гельсінкі.

Проект заяви Держдепартаменту, за даними видання, був готовий ще в понеділок, 16 липня, але його скасували останньої хвилини. Офіційним особам сказали "відступити", оскільки державний секретар Майк Помпео "не схвалив мову". Можливо, мається на увазі тональність документу.

Читайте також: США продовжують покладати на Росію відповідальність за збитий MH17 – Держдеп

Видання пише, що заяву знайшли у кешованій версії на сайті посольства США в Москві. Вона якийсь час пробула там, однак потім її видалили.

"Через чотири роки після падіння МН17 світ все ще чекає, поки Росія визнає свою роль... Настав час для Росії припинити свою грубу кампанію з дезінформації та повністю підтримувати наступний етап розслідування ... і кримінальне переслідування тих, хто відповідає за знищення рейсу MH17", - йшлося у проекті заяви.

Представник Держдепартаменту США заявив, що він не буде коментувати нібито витік документів. "Позиція Сполучених Штатів щодо катастрофи MH17 не змінилася", - водночас додав він.

Міністри закордонних справ "Великої сімки", у тому числі державний секретар США, у неділю випустили заяву до річниці MH17, в якій критикували Росію. Міністерства закордонних справ Канади та Британії негайно опублікували її на своїх сайтах. Але Держдепартамент зробив це лише в середу, після того, як про документ спитали журналісти видання.

Як повідомлялося, Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У вересні 2016 року Спільна слідча група (JIT) оголосила, що на підставі неспростовних доказів встановлено: літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук" 9M38, запущеною із контрольованої проросійськими бойовиками території на сході України.

Крім того, 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що "Бук", із якого збито літак, належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил, що дислокується в Курську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-