Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чи назвуть серед причетних до катастрофи Боїнга МН17 когось із бонз Росії?

Чи назвуть серед причетних до катастрофи Боїнга МН17 когось із бонз Росії?

Блоги
Укрінформ
Слідча група по "Боїнгу-777" повинна встановити винних. Імена вже називають

Завершення розслідування щодо збитого "Боїнгу-777" і міжнародний трибунал можуть тривати ще кілька років. Безпосередніх виконавців заочно покарають. Інтрига в тому, назвуть чи ні серед причетних до катастрофи когось із високопоставлених осіб Росії.

Важливим є встановлення факту, що "Боїнг" збитий російською зенітною установкою "Бук", яку доставили з Росії й назад туди повернули. Зокрема, для міжнародного суду в Гаазі, де розглядається справа щодо звинувачення Росії в сприянні тероризму.

Тепер слідча група по "Боїнгу-777" повинна встановити винних. Імена вже називаються, і є дані розслідувачів Bellingcat, деякі названі СБУ. З високою ймовірністю майже всі вони будуть підтверджені й міжнародною слідчою групою.

Ще одне принципове питання: в якій формі діятиме міжнародний трибунал. Заява парламенту Нідерландів про те, що судовий процес відбудеться у нідерландському суді, найімовірніше у Гаазі – політична рекомендація. Щоб це рішення стало офіційним, необхідна міжурядова угода. Є попередня згода на його створення цілої низки країн: Нідерландів, Австралії, України. Оскільки міжнародна слідча група діє на базі юрисдикції Нідерландів, то й міжнародний трибунал теж може бути на базі юрисдикції цієї країни.

Росія не визнає результатів розслідування та можливий вердикт трибуналу. В Москві постійно говорять про те, що вони не брали участь у роботі слідчої групи. Якщо припустити, що раптом Росія братиме участь, то тоді Москва почне вставляти палки в колеса розслідування. Хоча РФ частково брала участь у розслідуванні та надавала низку даних. Але коли зрозуміли, що буде доведено участь російського "Бука", припинили участь.

Неофіційно в Росії визнаватиметься, що постріл міг бути зробленим з російського "Бука". Тому що заперечувати очевидне складно. Але робитиметься акцент на тому, що це сталося випадково, передбачалося, що це український військовий літак. Екіпаж був недосвідченим, там були не тільки росіяни, а й місцеві українці, що це трагічна випадковість.

Крім того, в Росії будуть проводити паралелі. Наприклад, що в 2001 році під час військових навчань в Україні було збито ізраїльський пасажирський літак над Чорним морем. Згадають прецедент, коли в 1988 році американські військові збили іранський літак. А також будуть відзначати, що у низці випадків не було навіть фінансової компенсації.

Важливим буде сам факт вироку, імена винних у збитті "Боїнгу-777". Довести факт наказу від вищого військового або політичного керівництва Росії буде складно. Потрібні докази, які можна отримати тільки під час перехресних допитів. Безпосередніх виконавців заочно покарають, і вони стануть невиїзними з Росії. Якщо вони потраплять до європейської країни, де буде діяти Інтерпол, їх затримають і покарають.

Володимир Фесенко
Пента

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-