МАГАТЕ закликало країни безпечно утилізувати ядерні відходи

МАГАТЕ закликало країни безпечно утилізувати ядерні відходи

Укрінформ
Країни, які використовують ядерну енергію, насамперед, на атомних електростанціях, повинні брати на себе відповідальність за безпечну ліквідацію радіоактивних відходів.

Про це заявив глава МАГАТЕ Юкія Амано на тематичній конференції у Відні, повідомляє Центр Новин ООН.

"Конвенція про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку радіоактивних відходів – потужний інструмент у справі забезпечення ефективного співробітництва країн у цьому питанні", - заявив Амано.

Читайте також: Інспектор МАГАТЕ щодо Ірану подав у відставку

Він закликав усі країни приєднатися до Конвенції та механізму взаємної підзвітності учасників.

Механізм передбачає регулярні зустрічі кожні три роки і взаємну оцінку дій один одного. Кожна країна попередньо направляє в МАГАТЕ доповідь про розвиток ситуації з утилізацією радіоактивних відходів і відпрацьованого палива на національному рівні. Інші учасники можуть звернутися на її адресу зі списком питань і рекомендацій.

Читайте також: Саудівська Аравія готова створити ядерну зброю на противагу Ірану

У МАГАТЕ підкреслюють, що проблема безпечного поводження з ядерними відходами – глобальна, оскільки вона зачіпає життєві інтереси не тільки ядерних, а й неядерних держав, створює складнощі політичного, економічного, технологічного та екологічного характеру і може бути вирішена тільки в рамках міжнародного співробітництва усіх зацікавлених держав.

Зараз у 30 країнах, у тому числі в Україні, функціонують 450 ядерних реакторів. Ще тридцять країн збираються або вже почали будувати атомні електростанції. Будь-яка країна, що використовує ядерну енергію, зобов'язана розробити і дотримуватися всеосяжної стратегії зі забезпечення безпеки відпрацьованого палива і радіоактивних відходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-