В Азії з'явився грибок, що може знищити всіх земноводних у світі

В Азії з'явився грибок, що може знищити всіх земноводних у світі

Укрінформ
У Східній Азії з'явився смертельний грибок, який може знищити популяцію земноводних у всьому світі.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Science, повідомляє ВВС Україна.

На переконання науковців, торгівля тваринами сприяла поширенню вбивчого штаму хітридієвого грибка, що є головною причиною руйнівної хвороби, від якої страждають жаби, тритони та саламандри.

"Новий грибок викликає захворювання, яке називається хітридіомікоз. Воно вражає шкіру тварини та перешкоджає здатності регулювати рівень води та електролітів. Це може призвести до серцевої недостатності", - зазначається у повідомленні.

Водночас ефективних заходів для лікування цього захворювання на сьогодні не існує.

Зазначається, що деякі види амфібій постраждали більше, ніж інші. Наприклад, американська "жаба-бик" має імунітет, а для інших популяцій цей грибок смертельний практично на 100%.

Читайте також: На Мадагаскарі знайшли нові види "пеліканячих" павуків-вбивць

За словами співавтора дослідження, доктора Саймона О'Ганлона з Імперського коледжу Лондона, хітридієвий гриб уперше виявили у 1990-х роках. "Досі нам не вдалося точно визначити, звідки прийшов цей грибок", - пояснив він, додавши, що вчені намагаються вирішити цю проблему.

Автори доповіді підкреслюють необхідність посилити біозахист уздовж кордонів, включаючи потенційну заборону торгівлі амфібіями як домашніми тваринами.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-