Із держсекретарем Помпео можлива жорсткіша позиція щодо РФ - дипломат

Із держсекретарем Помпео можлива жорсткіша позиція щодо РФ - дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
З призначенням екс-керівника ЦРУ Майка Помпео на посаду держсекретаря США підтримка Вашингтоном України залишиться дієвою. При цьому, можлива більш жорстка позиція США щодо Росії.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив колишній посол у США, представник України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи з  врегулювання ситуації на Сході України Олександр Моцик.

"Думаю, що підтримка України буде такою ж дієвою, як вона була і при держсекретарі Тіллерсоні", - заявив Моцик, коментуючи питання, чи вплине призначення держсекретарем Майка Помпео на підтримку України.

Він наголосив, що США сформували свою політику стосовно України і "вона полягає у тому, що США — на нашому боці у зв’язку з російською агресією проти України".

Читайте також: Нове керівництво Держдепу США не зменшить підтримку України – Клімкін

"США засудили окупацію і не визнали анексію Криму. І по сьогодні кажуть, що є спроба анексії Криму, а не анексія, бо вона не може бути визнана з точки зору міжнародного права. США розуміють причини конфлікту на Донбасі, що це є інспірований Росією, російськими спецслужбами конфлікт, і що  повний та ефективний контроль на окупованій частині Донбасу здійснює РФ через свої регулярні військові формування, а також через бойовиків, які, відповідно до міжнародного права, є іррегулярними військами РФ, а також через окупаційні адміністрації, якими є так звані "ДНР" та "ЛНР". Тому я думаю, що підтримка України продовжиться", - заявив дипломат.

Він підкреслив, що США  як глобальна держава несуть відповідальність за ситуацію у світі і зацікавлені, "щоб спроба Росії змінити той світопорядок, який сформувався після світової війни в результаті створення ООН і розвитку міжнародного права, не була вдалою".

З огляду на це Моцик прогнозує продовження підтримки Вашингтоном України у політичній, фінансово-економічній та військовій сферах. Він нагадав, що на сьогодні США вже надали Україні 3 млрд дол., з них 1 млрд  - військова допомога.

"Майк Помпео професійна та обізнана людина. Тим більше перед цим він займав посаду директора ЦРУ, тобто він в курсі усіх справ і він дуже добре розбирається в характері нинішньої ситуації в Україні в тому плані, що вона повністю спровокована агресією РФ", - наголосив він.

Колишній посол в США також прокоментував питання, чи буде політика Вашингтона щодо Москви більш жорсткою після призначення Помпео: "Я би сказав, що скоріше так, ніж ні. Тому що тут кілька факторів. Перший — він професійно обізнаний в курсі усіх справ. Другий - Росія перейшла усі червоні лінії. Останнє, що вона зробила — це сприяння Сирії у  хімічних атаках і спроби замести сліди, ще одне — хімічна атака на території ЄС проти Великої Британії".

Читайте також: У Сенаті США підтримали кандидатуру Помпео на посаду держсекретаря

Моцик прогнозує, що заходи санкційного впливу Заходу проти РФ будуть і далі посилюватися.

Як повідомляв Укрінформ, раніше комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав кандидатуру Майка Помпео, висунутого президентом Дональдом Трампом на посаду державного секретаря США.  Далі його кандидатура повинна бути схвалена під час голосування повним складом Сенату США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-