Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Путін і Гітлер. Історія повторюється?

Путін і Гітлер. Історія повторюється?

Укрінформ
Послідовники тих, хто не зміг роздивитися загрози світові перед Другою світовою війною, не бачать її й перед Третьою, яку вже розв’язала Росія

Очільник МЗС Великобританії Борис Джонсон днями заявив, що вважає «огидним» те, що президент Росії Путін спробує "звеличуватися" за рахунок Чемпіонату світу з футболу.

"Я думаю, що порівняння з 1936 роком, безумовно, правильне. Чесно кажучи, думаю, це огидна перспектива – бачити як Путін звеличуватиметься за рахунок цієї спортивної події", – цитує Бориса Джонсона британське видання The Guardian.

Схожу думку висловив і депутат від Лейбористської партії Великобританії Ієн Остін. Він заявив, що думка про те, що Путін використає Чемпіонат світу з футболу як PR-нагоду, викликає жах. "Путін збирається використати це так, як Гітлер використав Олімпіаду 1936 року", – наводить слова парламентаря та ж сама The Guardian.

Варто нагадати історію Олімпіади 1936 року, яка проводилася у нацистській Німеччині, що тоді також у багатьох викликало «жах і огиду». Так, у 1933 році з ініціативи Американського атлетичного союзу навіть серйозно постало питання про перенесення Олімпіади зі столиці Третього рейху – Берліна – в іншу країну. А у червні 1936 року в Парижі навіть відбулася Міжнародна конференція на захист олімпійських ідей, яка зробила гучну заяву про несумісність олімпійських принципів і факту проведення Ігор у тоталітарній  державі. Учасники конференції звернулися із закликом про бойкот Олімпіади в Берліні, а в США в Нью-Йорку була створена Рада боротьби за перенесення Олімпіади з Берліна до Барселони.

Однак тоді оргкомітет берлінської олімпіади і навіть спеціально створена перевірочна комісія МОК не побачили в гітлерівській Німеччині нічого, «що могло б завдати шкоди олімпійському руху», а голова комісії, президент НОК США Евері Брендедж, зробив публічну заяву про те, що бойкот – це «чужа духу Америки ідея, змова з метою політизувати Олімпійські гри».

XI літні Олімпійські ігри таки пройшли в Берліні у серпні 1936 року. Ця Олімпіада стала рекордною за кількістю учасників, пройшла з «небувалим розмахом», «демонструючи високий організаційний рівень», а почесний президент МОК П'єр де Кубертен назвав Гітлера «одним з кращих творчих духів нашої ери».

Вже за 3 роки цей «творчий дух» Гітлер, яким так захоплювалися лідери і громадські діячі світових держав, «продемонстрував свій високий організаційний рівень», розв’язавши Другу Світову війну. За сліпоту політиків заплатили своїм життям 55 мільйонів людей.

Вже після Другої світової війни сукупність передолімпійських дій МОК початку 1930-х років «була визнана помилковою», Міжнародний олімпійський комітет приніс «публічні вибачення». Наступні олімпійські ігри відбулися аж через 12 років.

Свою «берлінську олімпіаду» Путін уже провів – у лютому 2014 року. Провів уже з «зеленими чоловічками» в Криму, готуючи окупацію українського Донбасу. Провів у Сочі – всього лише за 14 кілометрів від окупованої ним території Грузії. Провів і виграв, як і нацистська Німеччина у 1936-му році.

Послідовники тих, хто не зміг роздивитися загрози, яка стояла перед усім світом перед Другою світовою війною, не побачили її й перед Третьою, яку розв’язала Росія. Вони і зараз роблять вигляд, що не бачать, тому і назвали її гібридною.

Тільки зараз, після збитого малайзійського Боїнга МН17 і отруєння у Великорбританії колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його доньки Юлії, після втручань у вибори у США і багатьох європейських країнах, світ почав нарешті потроху відкривати очі.

Давно відомо, що історія й її діячі повторюються двічі: перший раз у вигляді трагедії, другий – у вигляді фарсу.

Фарс у тому, що Лавров не Ріббентроп, Міхалков – не Ріфеншталь, яка зняла про Олімпіаду-1936 свою знамениту «Олімпію», і не у тому, що Сочі Росія «виграла», міняючи пробірки з сечею.

Проблемою є те, що у Путіна є ядерна зброя, якою він відверто лякає і шантажує весь світ. І він обов’язково використає Чемпіонат світу з футболу для своїх цілей, для того, щоб розколоти світ, для демонстрації безсилля світових лідерів протистояти шантажу, агресії й війні. І можна не сумніватися в тому, що він намагатиметься провести цей чемпіонат «на високому рівні» і зробить все для того, аби «спортсмени, прості люди і туристи були задоволені».

Як Гітлер – у 1936 році.

І невже й цього разу, напередодні проведення ЧС з футболу 2018 у Росії, лідери європейських держав обмежаться заявами у дусі «це огидно» і дозволять країні-агресору приймати у себе цей чемпіонат? Навіть якщо політики тієї ж Великобританії й інших країн не будуть сидіти поруч із Путіним, то цього замало. Росія, як країна-агресор, країна-терорист, повинна бути позбавлена права на проведення ЧС-2018.

Бо потім за можливі жертви людей «публічних вибачень» буде замало. А «огида» і «жах» Путіна не лякають.

Валерій Димов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-