Держдеп оцінив зусилля українців, які згуртувалися проти провокації

Держдеп оцінив зусилля українців, які згуртувалися проти провокації "Газпрому"

Укрінформ
Офіційний Вашингтон позитивно оцінив те, як українці гуртом протистояли провокації російського газового монополіста ВАТ "Газпром", якому все ж не вдалося зобразити Україну винною у зриві поставок газу до Європи.

Відповідну заяву розмістила на офіційній сторінці у Twitter речниця Державного департаменту США Хезер Науерт, передає Укрінформ.

"Українські громадяни надихнули світ, об'єднавшись, щоб зменшити споживання газу на 14% минулого тижня, щоб забезпечити надійне постачання газу європейським споживачам", - написала офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.

"Газпром" не спромігся зобразити з України та "Нафтогазу України" ненадійних транзитних партнерів", - додала вона в повідомленні.

Читайте також: Порошенко розповів, як Газпром змусять заплатити за стокгольмським рішенням

При цьому Науерт послалася на свою попередню заяву, зроблену 2 березня.

"Постачання газу й транзит ніколи не повинні бути політичною зброєю. Ми очікуємо, що "Газпром" постачатиме газ на транзитний трубопровід України згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. Росія повинна довести, що є надійним постачальником газу", - написала речниця Держдепартаменту США.

Читайте також: Відмова «Газпрому» від зобов'язань має стати дзвіночком для Європи - думка

Як повідомлялося, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав Газпром доплатити НАК "Нафтогазу України" 4,63 млрд дол. за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Проте з урахуванням раніше присудженої на користь Газпрому суми за контрактом на постачання арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого Газпром зобов'язаний заплатити Нафтогазу 2,56 млрд дол. 

Газпром після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом Нафтогазу заявив про початок процедури розірвання контрактів з українською компанією на постачання і транзит газу.

Читайте також: Порошенко: Транзит газу через Україну – це не благодійність Газпрому, а рішення суду

У свою чергу Прем’єр міністр України Володимир Гройсман 7 березня заявив, що доручив Міністерству юстиції України активізувати дії щодо стягнення штрафу з Газпрому, наголосивши, що російська компанія має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу.

Також в уряді поінформували, що розпочали процес опису та арешту майна Газпрому в Україні у зв’язку з рішенням Антимонопольного комітету від січня 2016 року, який оштрафував російську компанію за зловживання монопольним становищем на ринку газу в Україні в розмірі майже 86 млрд грн. За рік - через пеню - сума подвоїлася.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-