ООН розкритикувала Іран за наступ на свободу слова і тортури у в’язницях

ООН розкритикувала Іран за наступ на свободу слова і тортури у в’язницях

Укрінформ
Новий звіт ООН критикує уряд Ірану за продовження наступу на свободу слова і обмеження доступу до інформації, порушення прав затриманих, зокрема катування і згвалтування.

Про це пише "Радіо Свобода".

"Звіт підготувала Асма Джахангір, пакистанська правозахисниця і адвокат, спеціальний доповідач ООН щодо прав людини в Ірані, яка померла минулого місяця. У доповіді вона написала, що побачила «тривожну картину, що розвивається в ситуації з правами людини» в країні з моменту її попереднього звіту в серпні", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Іран поставив умову щодо "ракетних" переговорів з США та Європою

«Незважаючи на запевнення уряду, поліпшення або не з’являються, або виконуються дуже повільно і частково», – наголошується у доповіді.

Спецдоповідачці жодного разу не дозволили відвідати Іран, але вона заявляла, що в останні місяці зустрічалася зі щонайменше шістьма людьми, що втекли з країни і «мали на собі сліди катувань», яких зазнали під час ув’язнення.

Читайте також: Росія заблокувала в РБ ООН антиіранську резолюцію

Джахангір посилалася на недавні висновки організації «Свобода від тортур» про широкомасштабні тортури в Ірані під час допитів ув’язнених, в тому числі згвалтування та інше сексуальне насильство, катування струмом і ампутації.

Вона також закликала зупинити страти, побиття й ампутації.

Читайте також: В Ірані може зменшитись кількість страт

Повідомлялося, що в Ірані минулого року були страчені 482 людини, зокрема п'ятеро неповнолітніх порушників – менше ніж у попередні роки.

Доповідачка також закликала Тегеран припинити застосування жорстоких тілесних покарань, заявивши, що в минулому році в країні виконали 50 побиттів та п’ять ампутацій.

Також повідомляється, що нових обмежень в Ірані зазнають свобода слова і мирних зібрань.

"Джахангір закликала до свободи преси та доступу до інтернету, заявивши, що за останні три роки уряд закрив сім мільйонів інтернет-адрес і проводить арешти журналістів і користувачів інтернету", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Літак глави іранського МЗС не міг вилетіти з Мюнхена – ЗМІ

Іранська влада звіт ще не коментувала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-