Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Популізм переміг. Що далі?

Популізм переміг. Що далі?

Блоги
Укрінформ
Якщо поп-партії сформують уряд, це означає, що риторика на захист Росії в ЄС посилиться

Італія проголосувала. Результати стали неочікуваними як для старожилів Берлусконі та його опонентів із Демократичної партії, так і для «Руху 5 зірок» засновником якого є комік Беппе Грілло.

У передвиборчій гонці партії здебільшого змагались обіцянками в соціальній сфері: хто та на скільки підвищить пенсії. До радикальних повідомлень у стилі ItExit не доходило, бо всі прекрасно розуміють, що самостійно Італія не в змозі впоратися з перманентною економічною кризою.

Радикали з партії Ліга Півночі перед виборами об’єднались з партією Берлусконі «Італія вперед» і створили «альянс правих». Не прогадали – на «общак» взяли 37%. Однак цього не достатньо. Доведеться домовлятися з конкурентами.

А конкуренти – це «Рух 5 зірок». Антиглобалісти, прихильники прямої демократії. Сама партія на виборах взяла 32%. Практично весь південь та острови їх підтримали, тому що це бідніші місцевості та більш чутливі до обіцянок. Тому саме цей рух Беппе Грілло може стати так званою партією із «золотою акцією», присутність якої допоможе «правим» сформувати уряд більшості.  

«Ліві», а це Демократична партія, отримали 19% голосів. За українськими мірками, це цілком пристойний результат, для Італії – провал. Демократична партія – це партія-старожил у політиці. Вони розраховували на підтримку мінімум 25%, але не більше 30%, оскільки «ліві» в Італії не мали такої підтримки з часів початку 90-х рр., коли успішною була антикорупційна акція «чисті руки» від партії Християнські демократи. Однак сьогодні «демократи» в альянсі з іншими лівими партіями матимуть 24% підтримки і теоретично теж можуть претендувати на формування уряду, однак вже заявили про вихід в опозицію.

Тому коаліціада в стилі італьяно тільки починається. Переговори триватимуть довго і обіцяють бути виснажливими, оскільки як «праві», так і «Рух 5 зірок» вважають себе переможцями.

Експерти також кажуть про можливі перевибори, бо не вірять в союз цих двох.

Важливий висновок, який потрібно взяти до уваги, щоб прогнозувати як це може стосуватись України:

1. Запит на популістів в ЄС активний. Італія цьому приклад.

2. «Праві» та «Рух 5 зірок» позитивно ставляться до політики РФ. Берлусконі в Україні – персона non grata через свій візит до окупованого Криму минулого року.

3. Якщо ці партії сформують уряд, це означає, що риторика на захист Росії в ЄС посилиться.

4. Оточення Берлусконі має тісні зв’язки з бізнесом РФ.

5. Україні вже зараз слід наводити продуктивну комунікацію з представниками партій переможців.

6. Італія зараз головує в ОБСЄ, і нові політичні сили навряд чи зможуть вплинути кардинально на роботу ОБСЄ, оскільки політика моніторингової місії затверджується країнами-членами організації.

Тарас Семенюк
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-