Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Сто років тому була відновлена державність Литви

Сто років тому була відновлена державність Литви

Блоги
Укрінформ
Литовський народ залишається одними з найбільш відданих і послідовних друзів України, українського і кримськотатарського народів

100 років тому ціною неймовірних зусиль литовців і їх величезного прагнення до свободи стало проголошення незалежності Литви. 16 лютого 1918 року Lietuvos Taryba (згодом – Державна Рада Литви) прийняла Акт про незалежність та оголосила про відновлення незалежної держави Литва зі столицею у Вільнюсі.

Але через 22 роки Литва знову піддалася агресії з боку Москви і аж до 1991 року насильно утримувалася в складі СРСР.

11 березня 1990 року Верховна Рада Литовської Республіки оголосила про відновлення незалежності Литви. Литва стала першою радянською республікою, яка оголосила про вихід з СРСР.

17 вересня 1991 року незалежна Литва була прийнята в Організацію Об'єднаних Націй.

Історія взаємин Криму і Литви, кримських татар і литовців, сягає в події понад 620-річної давності. Самобутньою і дивовижно прекрасною частиною сучасної єдиної литовської нації стала татарська спільнота Литви, нащадки воїнів - кримських татар, що вступили на службу Великого Князівства Литовського. Кращі представники наших народів приходили на допомогу один одному в найбільш важкі і відповідальні часи як на зламі Російської імперії, так і в часи боротьби з тоталітарним радянським режимом.

Литовська Республіка і литовський народ залишаються одними з найбільш відданих і послідовних друзів України, українського і кримськотатарського народів. Безцінні зусилля Литви на міжнародному рівні в консолідації сил, що протистояють агресії Росії.

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу вітаю литовський народ з знаменною датою - 100-річчям проголошення відновлення державності Литви!

Рефат Чубаров

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-