Польща та Ізраїль мають знайти спільну позицію з питань історії – Моравецький

Польща та Ізраїль мають знайти спільну позицію з питань історії – Моравецький

Укрінформ
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що Варшава і Єрусалим мали б виробити спільну позицію з історичних питань.

Про це він заявив у коментарі РАР, повідомляє видання wPolityce.pl.

"Я хотів би, щоб Польща та Ізраїль прийняли спільну позицію. Однак обидві сторони мають дійти згоди щодо деяких базових історичних фактів", - заявив Моравецький.

Він підкреслив, що під час Другої світової війни не було "польських концтаборів", "польських газових камер", "польського гестапо".

Прем'єр-міністр також наголосив, що поляки "єдині у Європі", крім єврейського народу, греків та сербів, не співпрацювали з нацистами в роки Другої світової війни.

"Євреї найбільше постраждали, але й поляки зазнали величезної кривди", - констатував Моравецький.

Раніше про необхідність спільної позиції Польщі та Ізраїлю з історичних питань заявляв глава МЗС Яцек Чапутович.

Читайте також: Польща хоче прояснити свою позицію щодо "історичного" закону - Чапутович

Як повідомлялося, між Польщею та Ізраїлем виник дипломатичний скандал у зв'язку з ухваленням у Польщі змін до закону про Інститут національної пам'яті. Ними, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. В Ізраїлі сприйняли це як спробу заборонити усім тим, хто вижив під час Голокосту, та їхнім нащадкам говорити про кривди, завдані їм з боку поляків.

Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Крім Ізраїлю, положення закону викликали протести в Україні. Стурбованість висловили також у США та Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-