Польща заговорила про спільну позицію з Ізраїлем щодо

Польща заговорила про спільну позицію з Ізраїлем щодо "історичного" закону

Укрінформ
Польща не виключає підготовки спільної позиції з Ізраїлем стосовно закону про Інститут національної пам’яті РП.

Про це в п’ятницю заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович в ефірі Польського радіо.

"Думаю, що це було б нормальним рішенням (спільна позиція обох урядів - ред.). Польський уряд є відкритим для діалогу у цій справі", - заявив Чапутович.

За його словами, це заспокоїло б ситуацію у найближчій перспективі і було б хорошим рішенням.

Глава МЗС Польщі зазначив, що закон про ІПН вступає в силу за два тижні (з 21 лютого - ред.), а доки Конституційний суд не оцінив його відповідність положенням Конституції є побоювання, чи не буде якихось юридичних кроків (з боку Ізраїлю — ред.) у контексті цього закону.

Як заявив Чапутович, зараз міжнародною спільнотою чиниться тиск на польську владу, і у даному випадку - Конституційний суд країни, який розглядає цей закон.

Він наголосив, що потрібно спокійно пояснювати міжнародній спільноті, якими є наміри польської сторони і підготувати пояснення положень цього закону. За його словами, Польща не має наміру захищати окремих поляків, які вбивали чи видавали євреїв нацистам, але хоче юридично захистити добре ім’я Польщі й польського народу від неправдивих звинувачень у колаборації з гітлерівською Німеччиною та відповідальності чи спільної відповідальності за Голокост.

Як повідомлялося, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Читайте також: Польська опозиція готує альтернативу "історичному" закону

Згодом, 6 лютого, президент Анджей Дуда підписав цей закон, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. Напередодні перед посольством Польщі в Ізраїлі відбулася демонстрація осіб, які вижили після Голокосту в роки Другої світової війни. Вони, зокрема, тримали плакати: "Жодна країна не може стерти історію", "Цей польський закон плює в обличчя ізраїльському народові".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-