Nord Stream 2:

Nord Stream 2: "дочка" Газпрому погрожує ЄС позовом на €5 мільярдів

Укрінформ
Якщо Євросоюз змінить Газову директиву, компанія Nord Stream 2 може вимагати від Брюсселя компенсації завданих їй збитків.

Про це заявив виконавчий директор "дочки" російського "Газпрому" Маттіас Варніґ, повідомляє DW.

"Якщо ЄС заднім числом змінить норми нам на шкоду, постануть питання про компенсацію збитків", - заявив Варніґ в інтерв'ю виданню Wirtschaftswoche.

За його словами, Nord Stream 2 вже інвестував в проект 5 мільярдів євро, адже покладався на чинне європейське законодавство.

Невдоволення "дочки" "Газпрому" викликане пропозицією Єврокомісії поширити Газову директиву ЄС на трубопроводи з третіх країн, тобто і на "Північний потік-2". Якщо ця зміна буде ухвалена, власник газопроводу не зможе одночасно бути його оператором, як у випадку Nord Stream 2.

Читайте також: Польща хоче, аби США включили до санкційного списку Nord Stream 2

За словами Варніґа, якщо вимога ЄС про зміну власника очолюваної ним компанії буде прийнята, залишиться незрозумілим, хто стане її власником замість російського газового монополіста.

Єврокомісія у листопаді 2017 року запропонувала змінити Газову директиву, яка є частиною Третього енергопакета ЄС. Цей пакет законодавчих актів спрямований на забезпечення рівної конкуренції та безпеки поставок на газовому ринку ЄС.

"Газпром" - єдиний акціонер Nord Stream 2, але у фінансуванні проекту прокладення трубопроводу беруть участь західні енергетичні компанії Uniper, Wintershall, Shell, Engie і OMV.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-