Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чому намагаються стерти з польської історії ім’я Леха Валенси?

Чому намагаються стерти з польської історії ім’я Леха Валенси?

Блоги
Укрінформ
Найвизначніший польський дисидент - під вогнем критики

Як пише польське видання "Wprost", на недавньому Економічному форумі в Давосі його учасники отримали номер газети" The Wall Street Journal", в якому на головній сторінці знайшли статтю про намагання стерти з польської історіі ім'я Леха Валенси. Стаття так і називається: «Польща  витирає (blots out ) історичну роль Валенси». Автори називають Валенсу "найвизначнішим польським дисидентом", а  "революція під його керівництвом у 1989 році відкрила дорогу до об'єднання більшості Європи під стягом ліберальної демократії та розширення Європейської Уніі".

Публікацію прокоментував сам колишній Президент, який перебуває в цей час на Філіпінах. У своєму дописі до електронного видання "Wprost" він, зокрема, зазначив,що "це не є якимось інцидентом, в Польщі маємо фашизм" і звинуватив у цьому нинішню партію влади (PiS - Право і справедливість). В наступному коментарі він нагадав,що є лауреатом Нобелівської Премії миру і що принижують не так його, як колишнього керівника Солідарності. Про це він виклав  аж на 4-х мовах. Окремі прояви неонацизму дійсно мали місце, навіть із закликами розправитись з п. Туском, який, на думку екстремалів, зраджує інтереси Польської держави у Брюсселі.

Американська газета  зі свого боку зазначає, що "правляча в Польщі партія пробує перемоделювати демократію, яку Валенса допомагав утверджувати, вибудовуючи новий вид демократії, наближений до популістичної націоналістичної  візії".

Водночас, американці приводять графіки стрімкого збільшення популярності PiS, починаючи з другого кварталу 2017 року."Польська керівна партія є найбільш популярною, ніж коли-небудь, останні соціологічні виміри показують позитивну оцінку в 47%,що на 30 пунктів вище, ніж у найближчої політичної сили. Визначальну роль у такому ставленні виборців відіграють економічні стимули, наприклад, щомісячна доплата сім'ям з двома чи більше дітьми (біля 300$) та численні інші соціальні виплати, в т.ч.пенсіонерам.

Діючий Президент Польщі А.Дуда, який декларував, що Польщу розглядатимуть в Давосі як лідера регіону, змушений був реагувати. "Скажу щиро, я особисто засмучений, щоб не сказати міцніше, цією статтею в "Wall Street Journal", вважаючи, що в ній є багато неправди. Лех  Валенса має добрі карти в своїй історії, має він і тяжкі карти, а для мене найважливішим є то, щоб говорили правду".

Про добрі і не добрі факти в житті Валенси донесли дописувачі в численних коментарях. Більша частина із них, переважно поза меж Польщі, вважають його героєм. Інші, як правило, резиденти згадують усі попередні гріхи. І про співпрацю з комуністичними спецслужбами, і про дивні виграші  Президента в лото, коли вгадані 6 цифр приносили чималі гроші, і  про його грубість, і інше.

Усе це можна було б вважати суто польськими справами, не вартими української уваги. Якби не паралелі, що мимоволі спадають на думку."Солідарність " польська змінила історію Східної Європи, "Солідарність " української політсили є ..., ну, вона покаже себе на виборах. Дивні виграші у лотерею трапляються і серед парламентаріїв України. Грубість і прямота Валенси не завадили  зібрати навколо себе інтелектуалів, що пізніше ставали урядовцями. Вдавана чемність українських очільників породжувала кумівство та підлабузництво в середовищі підлеглих. Валенса не мав освіти дипломатичної, але його твердість дій досі в повазі в Америці. Він ніколи не присягався у патріотизмі, але саме йому, вже колишньому, довірили піднімати червоно-білий прапор Польської держави на церемонії вступу Польщі до ЄС.

Його родина не мала великих статків, але не мислила, як гріх Господній, набувати їх на торгівлі з ворогами. І останнє, із довготривалої антикорупційної опери у нас. Коли один із синів Леха Валенси зробив дрібне правопорушення у Гданську, в той час як батько вже працював у Варшаві, Президент сказав, що його син є поляком і відповідатиме як кожен поляк. І сина таки судили!

Перепрошую, тимчасово-поважні українські татусі.  Україна – не Польща, але буде європейською!

Сергій Шевчук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-