МЗС Німеччини відреагувало на польський

МЗС Німеччини відреагувало на польський "історичний" закон

Укрінформ
У Німеччині не намагаються перекласти навіть частину вини за масове знищення євреїв на сусідню Польщу, але огляд власної історії - єдиний шлях до примирення.

Так в суботу керівник МЗС ФРН Зігмар Габріель прокоментував зміни, внесені до польського закону про Інститут національної пам'яті, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині. 

«Ми переконані, що тільки ретельний огляд власної історії може привести до примирення. Це означає, що люди, які вимушені були зазнати нестерпних страждань Голокосту, можуть говорити про це страждання відкрито і без обмежень», - заявив німецький міністр.

Він запевнив поляків, що будь-яка фальсифікація історії, термін «польські концентраційні табори», рішуче засуджується в німецькому суспільстві.

Читайте також: Глава МЗС Польщі - про історичний діалог із Києвом: Потрібен час і спокій

Водночас, наголосив Габріель, всебічний аналіз німецької історії і німецької відповідальності - це «вічний моральний обов'язок для німців, з урахуванням злочинів, скоєних німцями і Німеччиною у тому числі і в Польщі». Немає ані найменшого сумніву в тому, хто несе відповідальність за табори смерті, хто експлуатував і вбивав мільйони європейських євреїв там - це німці. «Це організоване масове вбивство було розпочате нашою країною і ні ким іншим, окремо взяті колабораціоністи нічого в цьому не міняють», - заявив дипломат.

Габріель розповів, що сам протягом 15 років організовував і керував молодіжними груповими поїздками на меморіальні майданчики колишніх концентраційних таборів в Аушвіці та Майданеку. І йому було ясно, що це були німецькі концентраційні табори, які не випадково були розміщені в Польщі, оскільки польська культура була приречена бути стертою, як і все єврейське життя. «Три з понад шести мільйонів убитих євреїв були з Польщі», - нагадав політик.

«Усвідомлення цієї історичної вини є частиною сьогоднішньої німецької ідентичності в нашій демократичній державі і центральним консенсусом усіх демократичних сил в нашій країні», - заявив Габріель. Саме тому, за його словами, Німеччина заради своїх власних інтересів передає пам'ять про ці звірства молодим поколінням і не допускає релятивізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-