У Боснії висунули 25 обвинувачень у воєнних злочинах

У Боснії висунули 25 обвинувачень у воєнних злочинах

Укрінформ
Прокуратура Боснії висунула обвинувачення 25 колишнім військовим та поліцейським мусульманського віросповідання у скоєнні воєнних злочинів проти сербських мирних жителів та військовополонених під час війни у цій країні в 1990-х роках.

Про це прокуратура заявила у п’ятницю, 29 грудня, повідомляє DW.

Обвинувачення висунуті щодо двох випадків. 11-ох колишніх військових боснійської армії обвинуватили в участі у нападі на сербське село Чемерно на північ від Сараєва, в результаті якого загинули 30 людей.

В іншому випадку 14-ом колишнім поліцейським та військовим були висунуті обвинувачення у скоєнні воєнних злочинів проти десятків сербів у районі Коніц на південний захід від Сараєва. Їм закидають вбивства, катування, нелюдське поводження та незаконне позбавлення волі, повідомляє прокуратура. Серед заарештованих, зокрема, також і військовий аташе боснійського посольства в Нідерландах.

Читайте також: Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії завершив роботу

Організації, які представляють інтереси сербів-жертв війни, часто закидають боснійським правоохоронним органам, що ті недостатньо розслідують злочини саме проти сербського населення. Зокрема, вони з обуренням сприйняли виголошений у жовтні виправдальний вирок Насеру Оричу, колишньому командувачу групи військ боснійських мусульман у Сребрениці.

Під час воєнного конфлікту в Боснії загинуло понад 100 тисяч людей, з них тільки у Сараєво - понад 10 тисяч, а два мільйони були змушені залишити свої помешкання.

Як повідомлялося, 21 грудня офіційно припинив свою роботу Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії, який займався розслідуванням воєнних злочинів, злочинів проти людяності та актів геноциду, скоєних під час воєн в Югославії в 1991-2001 роках. За 24 роки роботи трибунал висунув обвинувачення проти 161 особи, з них 90 були визнані винними та засуджені, 19 - виправдані, справи проти 13-ти осіб були передані до національних судів, а справи ще проти 37 осіб були відкликані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-