Brexit: у Британії занепокоєні

Brexit: у Британії занепокоєні "танцями" навколо Гібралтару

Укрінформ
Уряд Великої Британії занепокоєний тим, що Іспанія намагається включити питання Гібралтару в дискусію про перехідний період після Brexit.

Про це повідомляє Politico з посиланням на високопоставленого британського чиновника. 

"Зараз Лондон вважає, що Іспанія намагається вести переговори щодо того, як перехідний період впливатиме на Гібралтар", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, іспанський уряд здобув дипломатичну перемогу на початку переговорів щодо Brexit, переконавши решту 27 країн-членів ЄС надати Мадриду дієве вето на майбутні торговельні відносини між Британією та ЄС і їхній вплив на Гібралтар.

Читайте також: Більше половини громадян Британії не хочуть Brexit

Досі Британія вважала, що це стосуватиметься лише майбутніх відносин, угоду про які буде підписано після виходу країни з ЄС.

Лондон наполягає на тому, що стаття 50 договору "про розлучення" (що, як очікується, включає перехідний період і буде підписана, поки Британія є членом ЄС), має розглядати Британію та її заморські території як єдину організацію, а це фактично означає, що Британія та Гібралтар рівною мірою підпадають під угоду про перехідний період.

Видання повідомляє, що у середу Єврокомісія випустить свій проект переговорного мандату, в якому будуть викладені шляхи щодо переговорів про перехідний період, з метою видачі надалі офіційних директив, які будуть ухвалені Європейською Радою у березні.

"Якщо британські заморські території не будуть включені в керівні принципи переходу, це буде суцільною суперечністю у власній позиції ЄС. Керівні принципи у квітні дали зрозуміти, що переговори щодо статті 50 стосуються наших заморських територій, і цей перехід є частиною цього процесу", - сказав один з британських чиновників.

Як відомо, Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Територію було захоплено 1704 року англійським адміралом Джорджем Руком і приєднано до Англії за Утрехтським миром 1713 року. Референдум 1967 засвідчив, що люди хочуть залишитися під управлінням Британії, але Іспанія продовжує пред'являти права на Гібралтар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-