На виборах у Гондурасі переміг Ернандес, опозиція заявила про фальсифікації

На виборах у Гондурасі переміг Ернандес, опозиція заявила про фальсифікації

Укрінформ
Переможцем виборів у Гондурасі, які відбулися ще 26 листопада, оголошений чинний глава держави Хуан Орландо Ернандес.

Про це в неділю, 17 грудня, повідомив Верховний виборчий трибунал країни, інформує DW.

Згідно з остаточними даними підрахунку виборчих бюлетенів, Ернандес отримав 42,95 відсотка голосів виборців, а його суперник, кандидат від "Опозиційного альянсу проти диктатури" Сальвадор Насралла - 41,42 відсотка.

Глава Верховного виборчого трибуналу Девід Матаморос у телевізійному зверненні повідомив, що голоси на окремих проблемних виборчих дільницях були перераховані, і оголосив Ернандеса "обраним президентом Республіки Гондурас".

Процес підрахунку голосів президентських виборів відбувався на тлі обвинувачень Ернандеса у фальсифікаціях та масових протестів прихильників опозиції із кривавими сутичками демонстрантів із поліцією.

У відповідь на оголошення Ернандеса переможцем Сальвадор Насралла у відеозверненні на своїй Facebook-сторінці заявив про факти фальсифікацій "до, під час та після" виборів, і назвав рішення трибуналу "відчайдушним кроком". Він також повідомив про заплановані зустрічі у Вашингтоні з чиновниками Державного департаменту США та головою Організації американських держав (ОАД), за результатами яких будуть визначені подальші кроки.

Натомість в ОАД, яка відправляла на вибори в Гондурасі своїх спостерігачів, у понеділок, 18 грудня, заявили про неможливість визначити їхні результати з достатньою впевненістю і закликали до перевиборів.

"Єдиний можливий шлях визначити переможця для народу Гондурасу - це новий заклик до всезагальних виборів. Повага до демократичних цінностей і громадян є необхідними для захисту суспільства від смертей і насильства", - заявили в організації. В ній наголосили про численні порушення під час виборів, включаючи навмисне вторгнення в комп'ютерну виборчу систему, відкриття виборчих скриньок та велику розбіжність у даних щодо явки на виборах в рамках одного департаменту, що може свідчити про маніпуляції цифрами, повідомляє AP.

Читайте також: Президентом Чилі став 68-річний мільярдер

26 листопада в Гондурасі відбулись президентські вибори. Через затягування оголошення їхніх остаточних результатів на тлі обвинувачень у спробі їх фальсифікувати в країні почались масові протести. В результаті зіткнень демонстрантів з поліцією загинуло 22 особи, включаючи двох поліцейських. 1 грудня уряд країни запровадив комендантську годину з шостої вечора до шостої ранку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-