Московський суд визнав Улюкаєва винним у отриманні хабаря $2 мільйона

Московський суд визнав Улюкаєва винним у отриманні хабаря $2 мільйона

Укрінформ
Замоскворецький суд Москви визнав колишнього міністра економрозвитку Олексія Улюкаєва винним в отриманні хабара від глави «Роснєфті» Ігоря Сєчіна.

Про це повідомляє Дождь.

Суддя Лариса Семенова вважає, що «вина Улюкаєва доведена» і «підтверджується зібраними доказами».

Про те, яке покарання суд призначить Улюкаеву, стане відомо наприкінці оголошення вироку. Прокуратура попросила засудити Улюкаєва до 10 років суворого режиму і штрафу в 500 мільйонів рублів.

За версією звинувачення, 14 листопада 2016 Улюкаєв приїхав в офіс «Роснєфті» і отримав від Сечіна сумку з 2 мільйонами доларів. Ці гроші, стверджували прокурори, були хабарем за позитивний відгук міністерства щодо приватизації пакета акцій «Башнєфть». Зазначалося, що Улюкаєв вимагав 2 млн доларів від Сєчіна, перебуваючи 15 жовтня 2016 року у відрядженні на Гоа на саміті БРІКС.

Сам Улюкаєв стверджував, що не знав, що в сумці були гроші і наполягав, що невинний.

Про вимагання хабара у своїх свідченнях розповів Сєчін. Суд чотири рази викликав його на допит, проте глава «Роснєфті» не з'явився на суд.

У суді свідчення дав генерал Олег Феоктистов — колишній заступник начальника Управління власної безпеки ФСБ. Саме він у листопаді минулого року був прикомандирований співробітником ФСБ до «Роснєфті», і очолював службу безпеки компанії а також керував операцією із затримання Улюкаєва. Але його допит у суді пройшов в закритому режимі. За інформацією Російської служби Бі-бі-сі, на допиті Феоктистов розповів, що отримав гроші на хабар Улюкаеву в розмірі двох мільйонів доларів від «приватного інвестора», який є Феоктистову «добрим знайомим».

Улюкаєв попросив перевірити Феоктистова і Сечіна на хибний донос. За його словами, Сєчін відмовився приходити на засідання суду, оскільки «усвідомлював наслідки» дачі неправдивих свідчень. Він попросив у суду виправдувальний вирок для себе, а процес назвав провокацією з боку Сечіна.

Читайте також: У суді над екс-міністром РФ Улюкаевым зважували сумку з 2 мільйонами

«Росбалт» стверджував, що операція по затриманню Улюкаєва пройшла невдало, так як Сєчін при передачі грошей не вимовив ключових слів, які б підтверджували, що міністр розуміє, що в сумці гроші.

Прокуратура визнала доведеною провину колишнього міністра. За словами прокурора Бориса Непорожного, Улюкаєв, якого затримали на місці злочину, спробував видати з себе себе «жертвоу провокації», яка, на його думку, була організована главою «Роснєфті».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-