Расмуссен про Nord Stream 2: Закликаю європейських політиків - зупиніть проект

Расмуссен про Nord Stream 2: Закликаю європейських політиків - зупиніть проект

Укрінформ
Проект російсько-європейського газопроводу жодним чином не є виключно комерційним і має бути зупинений.

До цього закликає європейських політиків екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, який брав участь у презентації звіту британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин Chatham House під назвою "Боротьба за Україну", що відбулася в Берліні, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Закликаю європейських політиків - зупиніть проект. "Північний потік 2" має бути зупинений", - заявив Расмуссен.

Він "не розуміє", як взагалі європейці можуть вплутуватися в такий величезний енергетичний проект у період, коли знаходяться в умовах дії санкції проти Росії.

У Берліні, де цього тижня знаходиться Расмуссен, він чує про те, як провідні політичні лідери говорять, що вважають новий трубопровід чисто комерційним проектом, в який політики не повинні втручатися.

"Я намагаюся спростовувати цю думку: це однозначно не комерційний проект. "Північний потік 1" так і не був завантажений до кінця, чому б не використати його на повну силу, перш ніж приймати рішення по будівництву іншого трубопроводу", - каже Расмуссен. Він особисто не сумнівається, що мета газопроводу геополітична - зробити Європу ще більш залежною від імпорту російського газу, а також не допустити отримання Україною і іншими східними партнерами їх транзитних надходжень. "Це величезний виклик для наших східних партнерів і суперечить принципам Енергетичного союзу", - зазначив він.

Зупинити проект було б найпростіше, якби Німеччина вирішила вийти з нього. Але Расмуссен не думає, що це станеться. У той же час, труба пройде через територіальні води деяких скандинавських країн, включаючи Данію. Данський парламент тільки ухвалив новий закон, згідно з яким братиме до уваги "геополітичні і стратегічні аспекти", підготувавши таким чином підґрунтя для можливості сказати: "ні". Чи може це зупинити проект? Ні, впевнений колишній глава уряду Данії, тому що консорціум "Північного потоку 2" вже заявив, що в цьому випадку просто пересунуть трубу в міжнародні води.

Нарешті, залишається ЄС і Єврокомісія, яка зараз як раз обговорює це питання.

У разі, якщо проект, незважаючи на все, триватиме, Німеччина та інші країни, а також ЄС як такий повинні подумати над тим, як компенсувати втрату постраждалим країнам через посилені пакети допомоги, вважає глава фонду Rasmussen Global.

Читайте також: Данія ухвалила закон, що може заблокувати Nord Stream 2

Аналітик Chatham House Джон Лох у свою чергу назвав позицію уряду ФРН щодо "Північного потоку 2" "абсолютно дивною". Він в цілому побачив у Німеччині тенденцію "Не бачити факт того, що Росія може бути одночасно дружньою до Німеччини і бути ворожою до її інтересів".

Співголова групи стратегічних радників при Кабінеті міністрів України, колишній віце-прем'єр-міністр Словаччини Іван Міклош, який брав участь у дискусії, зі свого боку висловив здивування тим, що західні політики не бачать, особливо після того, як стало очевидно втручання Росії у вибори в США і у Франції, в референдум у Великій Британії, того, що Газпром і все що він робить не тільки зараз, але останні 20-25 років, є "зброєю в боротьбі проти ліберальної демократії".

Фото: Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-