Рівень свободи преси у світі - найгірший з початку століття

Рівень свободи преси у світі - найгірший з початку століття

Дослідження
Укрінформ
Журналістам загрожує державна цензура, організована злочинність та комерційний тиск, спричинений зростанням впливу інтернету, а глобальна свобода ЗМІ за останнє десятиріччя впала до найнижчого рівня.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на доповідь правозахисної організації Article 19.

"Глобальна свобода засобів масової інформації знаходиться на найнижчому від початку століття рівні", - йдеться у повідомленні.

Автори дослідження виміряли свободу вираження думок у 172 країнах світу протягом 2006-2016 років. Їхня метрика базується на 32 таких соціальних і політичних показниках, як упередженість у ЗМІ та корупція, цензура в інтернеті, доступ до правосуддя, переслідування журналістів, а також рівність соціальних класів і гендерна рівність.

Так, найбільший спад свободи слова, за даними Article 19, протягом останнього десятиліття спостерігається у Туреччині. Проте згідно з доповіддю, Бразилія, Бурунді, Єгипет, Польща, Венесуела та Бангладеш також зазнали тривожного спаду щодо різноманітності та незалежності засобів масової інформації.

"На жаль, наші висновки засвідчують, що свобода вираження думок і поглядів піддається атаці як у демократичних державах, так і в авторитарних режимах", - зазначив виконавчий директор Article 19 Томас Х'юз.

Читайте також: У в'язницях по всьому світу перебувають 170 журналістів - ОБСЄ

За його словами, журналістам загрожує залякування, переслідування та навіть вбивства в деяких частинах світу. Зокрема в Мексиці лише в 2016 році сталось 426 нападів на журналістів і представників ЗМІ. Крім того, за даними дослідження, торік у світі 259 журналістів були ув'язнені та 79 були вбиті.

Акцентуючи на позитивних тенденціях, автори дослідження вказують на поліпшення ситуації в Тунісі, Шрі-Ланці та Непалі. Також представники Article 19 високо оцінили ухвалення законів про свободу інформації в 119 країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-